Sejem starih generacij

Aktualno-politična novica
30. 8. 2022 - 17.28
 / OFFsajd

Poročilo s 57. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni
 / 30. 8. 2019

Dve leti sta minili od našega zadnjega obiska kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni. Dve leti, ki sta ju zaznamovali pandemija covida-19 in ruska invazija Ukrajine. Na sejmu, ki je bil v prvem koronskem letu izveden virtualno, lani pa zaradi omejitev le delno, se je letos ponovno predstavilo 1700 razstavljavcev, kar je za 40 odstotkov več kot lani. Za državo partnerico so izbrali Japonsko in kot tematsko panogo sejma ribištvo. Kljub velikemu številu udeležencev moramo priznati, da nas je letošnja Agra razen ponudbe nagrajenih vin precej razočarala, verjetno tudi zaradi krize v agroživilstvu, ki je med drugim posledica letošnje hude suše. V zvezi s tem nam je v četrtek uspelo ujeti kmetijsko ministrico Ireno Šinko. Vprašali smo jo, na kakšen način bo ministrstvo poskrbelo za primanjkljaj hrane zaradi posledic suše in pomanjkanja gnojil.

Šinko1

Ministrstvo za kmetijstvo je na Agri predstavilo izpopolnjen načrt skupne kmetijske politike med letoma 2023 in 2027. Za vse ukrepe, ki jih zajema načrt, bo na voljo 1,8 milijarde evrov. Strateški načrt bo potem, ko ga bo sprejela vlada, poslan v Bruselj, predvidoma prihodnji mesec. Ministrstvo ima velikopotezne načrte za namakanje, predvsem za gradnjo razvodnih sistemov, iz katerih bi lahko kmetje črpali vodo. Na kakšen način bodo vodo zagotovili ob nizkih vodostajih rek?

Šinko2

Ministrico smo želeli vprašati še o ukrepih za zagotavljanje nemotene verige preskrbe kmetov z gnojili in potrošnikov s hrano, a so nam jo ukradli drugi mediji. Že prihodnje leto bo ministrstvo sicer začelo zbirati informativne podatke o tem, kaj se dogaja s pridelavo poljščin in s kakšnimi težavami glede preskrbe gnojil in drugih potrebščin se soočajo kmetje. Pripombe udeležencev na četrtkovem posvetu o stanju verige preskrbe s hrano so se namreč nanašale prav na pomanjkljive državne načrte za samooskrbo ter manko državnih naložb na tem področju.

Pomembne teme letošnjega sejma so poleg ribištva in ribogojništva bile še digitalizacija in inovativnost; preprečevanje globalnih bolezni med govedom, drobnico in prašiči; kmetijska tehnika za visoko učinkovito in permakulturno oziroma sonaravno kmetovanje. Sejem, ki se s svojimi prireditvenimi in razstavnimi prostori odvija na kar 35 tisoč kvadratnih metrih, smo obiskali v sredo in četrtek. Bolje kakor vsi načrti, opisi in predstavitve pa letošnjo Agro strne zvočno-krajinska reportaža, ki jo je avtor pripravil z radijsko kolegico Ajdo Kleindienst.

Arriba, Abajo, al centro, adentro

Za letošnjo izkušnjo hvala vsem razstavljavcem, sogovornikom, točajkam, predvsem pa hvala humoristu Samu Hvala.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness