separacija VELIKIH od malih

Oddaja
12. 7. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Krajani Dolj in Gabrij v dolini Soče so se znašli v klasični zgodbi konflikta velikega in malega. Gradbeno podjetje Kolektor CPG, ki upravlja z obratom separacije Dolina pri Volčah, kjer predelujejo gradbene odpadke, želi svojo dejavnost razširiti. Temu odločno nasprotuje lokalna skupnost, ki je do širitve kritična tako z okoljevarstvenega kot z vidika kvalitete življenja.

Obrat je že zdaj postavljen sredi območja naravne dediščine, zavarovane v sklopu evropskega omrežja Natura 2000. Nastal je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko dotično območje še ni bilo zaščiteno. Veliko prahu pa je poleg stalnega tovornega prometa nedavno dvignila tudi informacija, da Agencija republike Slovenije za okolje Kolektorju za širitev obrata že namerava izdati okoljsko dovoljenje.

Krajani so se proti širitvi organizirali, predstavnik civilne iniciative Ivan Rutar povzame situacijo:

Izjava

Danes se zaključi javna razgrnitev okoljevarstvenega dovoljenja za širitev s strani ARSO, interesne skupine pa imajo do 17. julija čas, da nanjo podajo svoje pripombe. V civilni iniciativi so prepričani, da je predlog zelo pomanjkljiv že s tehničnega vidika, predvsem pa ne upošteva obremenitve, ki jo morata okolje in skupnost prenašati že po sedanjem obsegu separacije:

Izjava

Rutar poudarja, da so trajni vplivi na strugo Soče že zdaj zelo vidni, predvsem poglobitev struge in posledično spodjedanje bregov reke. Navkljub številnim opozorilom niti ARSO niti Ministrstvo za okolje in prostor glede tega še nista ukrepala.

Izjava

Slabe izkušnje v pogajanjih s CPG Kolektor in ARSO trajajo že skoraj desetletje. Argumenti, da gre navsezadnje tudi za področje, ki ga država oglašuje kot turistični biser in da takšni posegi tudi s tega vidika niso sprejemljivi, naletijo na gluha ušesa:

Izjava

Nekaj obrvi lahko dvigne tudi specifičen počitniški čas, v katerem se je odvila javna razgrnitev, da o povsem nezadostni komunikaciji predstavnikov ministrstva z lokalnimi prebivalci sploh ne govorimo. V civilni iniciativi so zbrali že več kot 70 podpisov krajanov proti načrtovani širitvi, kar je po Rutarjevih besedah en glas iz vsake hiše:

Izjava

Krajani Dolj in Gabrij imajo po vseh letih obljub pristojnih institucij dovolj zarečenega kruha za pet ozimnic. Kaj bodo dosegli zdaj, ko so se organizirali, bomo še videli, ne glede na to pa Rutar za konec poda videnje o tem, kam vodi dosedanji odnos.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness