Sindikati niso v nacionalnem interesu

Oddaja
27. 12. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Konec tedna se je končala spontana stavka bangladeških tekstilnih delavcev v industrijskem predelu območja Ašulia, enega od predmestij prestolnice Daka. Ker protest delavcev ni potekal v organizaciji katerega od uveljavljenih sindikatov, tudi ni znano kolikšno število delavcev je sodelovalo v uporu proti nevzdržnih delovnim razmeram. O obsežnosti stavke je sicer mogoče sklepati na podlagi njenih posledic, v decembru je tako zaradi nedela svoja vrata začasno zaprlo 85 tovarn, več delavskih in sindikalnih vodij je bilo zaprtih, za potrebe zatrtja upora pa je vlada poleg več tisoč pripadnikov posebnih policijskih enot vpoklicala tudi obmejno stražo. Več o okoliščinah spontane stavke Joly Talukder iz Sindikalne Centrale delavcev v proizvodnji konfekcijskih oblačil.

Izjava.

Bangladeška premierka Šejk Hasima je leta 2010 za namene nemotenega poteka proizvodnje podpisala dokument o ustanovitvi takoimenovane “industrijske policije”. Vloga tega specifičnega varnostnega organa je v zatiranju vsakega poskusa delavskega organiziranja in posledičnih nemirov. Po začetku decembrske stavke je bilo več tisoč njenih pripadnikov razporejenih pred vrati tovarn, da bi onemogočili agitacijo stavkajočih delavcev v preostalih predelih obsežnega industrijskega območja. Poleg večjega števila odpuščanj so delodajalci proti delavcem izdali 1500 tožb, taista policija pa je med drugim aretirala 7 delavskih predstavnikov in sindikalnih vodji.

Izjava.

Proizvodnja konfekcijskih oblačil v Bangladešu zaposluje približno 4 milijone ljudi v več kot 4500 tovarnah, pri tem je ta številka precej višja, če upoštevamo še neregistirane obrate. Večino zaposlenih predstavljajo neizobražene ženske iz podeželja, minimalna mesečna plača v sektorju konfekcije pa je določena na približno 65 eurov oziroma 5300 bangladeških tak. Ena od zahtev stavkajočih delavcev pa je bila tudi zvišanje tega zneska za trikratnik. Znesek plač se sicer v tristranih pogajanj med vlado, delodajalci in predstavniki delavcev določa na pet let, zadnjo takšno usklajevanje pa je potekalo leta 2013. Pred tem je ta znašala 36 evrov. V istem letu je zrušitev nevzdrževane tovarne oblačil Rana Plaza v Daki zahtevala več kot tisoč življenj.

Bangladeški izvoz neposredno temelji na vzdrževanju nizke cene delovne sile v tekstilni industriji. V letu 2014 vrednost bangladeškega izvoza znašala nekaj manj kot 30 milijard evrov, konfekcijska oblačila pa predstavljajo dobrih 80 odstotkov te vrednosti. Edina država, ki izvozi več konfekcije, je Kitajska.

Največja sindikalna zveza Bangladeška neodvisna federacija delavcev v proizvodnji konfekcije prek svojih članic združuje več kot milijon delavcev. Navkljub načelnim skupnim zavezam pa med sindikati ni enotnosti.

Izjava.

Poleg državne represije je sindikalno organiziranje oteženo z administrativnimi ovirami in članskimi omejitvami. Tako mora na oblikovanje sindikata v neki tovarni pristati vsaj tretjina zaposlenih. Po podatkih nevladne organizacije Solidarity center so v letu 2015 oblasti od 148 prošenj za registracijo sindikata ugodile le tretjini, od 4500 tovarn pa naj bi jih sindikate imela desetina. S kakšnimi ovirami se pri delavskem organiziranju in agitaciji soočaja sindikati zaključi sogovornica Talukder.

Izjava.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness