Sindikati proti vladi za dodatke

Aktualno-politična novica
11. 5. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Skupaj z javnim prometom, šolami in še čim se sedaj očitno prebuja tudi konflikt med vlado in predstavniki delavcev. Sindikati javnega sektorja, združeni v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, so na današnji novinarski konferenci predstavili ukrepe, s katerimi bodo zahtevali polno izplačilo dodatkov za delo v času epidemije, ki po njihovem mnenju pripada članom.

Sindikati so z vlado v konfliktu zaradi dveh dodatkov. Prvega določa že Kolektivna pogodba javnega sektorja. Po 39. členu te pogodbe vsem zaposlenim v javnem sektorju v primeru dela v različnih nevarnih razmerah – v primeru demonstracij, vojne, terorističnega napada z biološkim orožjem in tudi v primeru epidemije – pripada dodatek v višini 65 odstotkov osnovne plače. Drugi izhaja iz interventnega zakona. Ta je variabilen, njegovo višino pa glede na izpostavljenost določi funkcionar, ki vodi urad, v katerem zaposleni dela.

O krizi kriznih dodatkov delavcem v javnem in zasebnem sektorju
 / 7. 5. 2020

Pri izplačilu dodatkov je nastalo veliko nejasnosti, izplačevali so se precej arbitrarno, odvisno od finančnega položaja ustanove. Situacijo v zdravstvenih domovih, potem ko je bila prejšnji teden izplačana plača za mesec april, pojasni Slavica Mencinger iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi.

Izjava

Zaradi nejasnosti glede tega, kdo je dobil dodatek in koliko naj bi ta znašal, v sindikatih napovedujejo vložitev zahteve za dostop do informacij javnega značaja. Pojasnjuje Rok Cvetko iz Policijskega sindikata Slovenije.

Izjava

V Policijskem sindikatu Slovenije krivdo za nastalo situacijo na policiji pripisujejo ministru Alešu Hojsu, ki je izdal kriterije, ki določajo, kdo je delal in kako nevarne so lahko bile delovne razmere. Kot nadaljuje Cvetko, so na ministrstvu naleteli na gluha ušesa.

Izjava
Kot je večkrat poudaril predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, je po njihovem mnenju ključni problem nepripravljenost vlade na dialog z sindikati. V tem vidijo glavni razlog za nekatera nerešena pravna vprašanja glede odločitev vlade, pravilnost katerih bo preverjalo tudi ustavno sodišče.

Izjava

Najbolj sindikate moti delovanje Komisije za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor, ki je določila, katerim zaposlenim pripada dodatek v višini 65 odstotkov osnovne plače in katerim ne. Ta odločitev po njihovem mnenju predstavlja kršitev pristojnosti komisije, zaradi česar nameravajo sindikati proti vladi vložiti tožbo.

Izjava

Eden izmed razlogov za tožbe bo verjetno tudi neizplačevanje dodatkov, za kar v sindikatih krivijo državo, ki še ni nakazala potrebnega denarja ustanovam, ki morajo dodatke izplačati svojim zaposlenim. Najbolj zapletena je situacija v zdravstvu, saj so ustanoviteljice zdravstvenih domov praviloma občine. Irena Ilešič Čujovič iz Sindikata zdravstva in socialnega zdravstva.

Izjava
V sindikatih se pripravljajo tudi na morebitno varčevanje, ki bo sledilo velikemu zadolževanju, ki smo mu trenutno priča. Očitno je, da bo vlada tokrat veliko težje prepričala sindikate v podpis novega zakona o izravnavi javnih financ, če se bo po krizi spet odločila za varčevanje.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.