Sintalklaus

Oddaja
30. 12. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Akcija! 

VINJEN RAZGRAJAL: Ljubljana, 12. 9. - Vinjen moški je razgrajal na varovanem objektu. Varnostnik ga je z umirjenim pristopom pomiril. 

BEŽAL S PARFUMI: Ljubljana, 16. 9. - V trgovini je moški vzel tri parfume, ki jih ob izhodu ni plačal. Malopridnež je zbežal, a ga je varnostnik dohitel. Vrednost parfumov je bila 330 evrov.

ŽELELA UKRASTI ROŽE: Jesenice, 18. 10. - Nakupovalka je v trgovini v svojo torbo pospravila umetne rože, ki jih ob izhodu ni plačala. Pri kontroli računa se je izkazalo, da je imela stranka pri sebi še trinajst neplačanih artiklov.

VROČA PUHOVKA: Ljubljana, 15. 11. - Varnostnik v trgovini z oblačili je opazil, da si je nakupovalec nadel puhovko, nato pa želel trgovino zapustiti brez plačila. Pri izhodu ga je ustavil in povabil v prostor za kontrolo računa. Izkazalo se je, da je gospod nameraval ukrasti puhovko s krznom, ki je bila vredna kar 740 evrov.

MIRNI ŽIVCI: Kamnik, 17. 11. - Moški je v varovanem objektu razgrajal ob avtomatu za stave. Pristopil je naš varnostnik, moškega opozoril, naj preneha z ogrožanjem zaposlenih, gostov in premoženja ter ga je predal v nadaljnji postopek policiji.

ŠUMEČE TABLETE V ŽEPU: Velenje, 30. 9. - Nakupovalec si je v trgovini spravil nekaj artiklov v žep, nato pa želel oditi brez plačila. Ustavila ga je varnostnica in izkazalo se je, da je moški želel odtujiti več paketov šumečih tablet in še nekaj artiklov.

Vse to in še več v najnovejši izdaji Sintalčka, službene revije podjetja Sintal, ki je le ena od dobrot, ki so jih to leto prejeli tam zaposleni varnostniki. Vrečka dobrot je poleg sladkarij, müslija, čaja, grisinov in majhne stekleničke olivnega olja vsebovala še copate z logotipom podjetja, novoletno čestitko ter že omenjeno revijo Sintalček. 

 

Deložacija Sokolca v Novem mestu
 / 10. 7. 2018
Božičnica v obliki vrečke je šesterico Sintalovih zaposlenih razburila do te mere, da so sklenili, da jih podarijo naprej, in sicer so vsebino namenili dobrodelni akciji Nahranimo ljudi. Kot so dejali za Radiotelevizijo Slovenija, so vsako leto dobili nekaj. Citiramo: “Mi smo temu rekli božičnica, podjetje pa poračun regresa. Vse skupaj je zneslo za približno 80 evrov, zraven smo prejeli še škatlo z nekaj hrane. Letos pa denarja ni bilo, škatle s hrano prav tako ne. Namesto tega smo brez dodatnega pojasnila dobili pol manjšo rdečo darilno vrečko s čestitko in nekaj drobnarijami." Konec citata. Nadalje so dodali, da so se odločili, da bodo vse skupaj donirali brezdomcem, ker jih podjetje navsezadnje tako tudi obravnava.

Za RTV SLO so v podjetju dejali, da, citiramo: "Navedba, da smo izplačali božičnico v obliki paketov s hrano, je absolutno neresnična." Za naša današnja poizvedovanja niso imeli posluha in so dejali, da bodo odziv v kratkem podali prek svoje službe za odnose z javnostmi.

Sintal sicer po zakonu ni dolžan izplačati božičnice, a kot pravi šesterica, je to za njih znak spoštovanja in pozornosti podjetja, ki je leto 2018 zaključilo z dobrima dvema milijonoma evrov dobička iz poslovanja in ustvarilo poslovne prihodke v višini 30,36 milijona evrov. 

Družba Sintal d. o. o. Ljubljana je eno od odvisnih podjetij matične družbe Pistotnik d. o. o. Med dejavnostmi podjetja so navedeni fizično, tehnično in fizično-tehnično varovanje, prevoz gotovine, gasilski servis, varstvo pri delu, najem trezorjev, vgradnja sistemov tehničnega varovanja, varovanje prireditev in gostinska ter trgovinska dejavnost. Na dan 31. 12. 2018 je družba zaposlovala 880 delavcev, izmed teh 47 takšnih, ki imajo univerzitetno izobrazbo.

Majda Marolt, predsednica Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije, poudarja, da gre pri zasebnem varovanju za zahtevno delo, ki ga Republika Slovenija ureja v javnem interesu z namenom varovanja javnega reda, javne varnosti, varstva naročnikov, tretjih oseb in varnostnega osebja, ki neposredno opravlja dejavnost. Kljub temu so plače v tej dejavnosti zelo nizke.

Ljubljana under breakdown!
 / 31. 12. 2015

Izjava

Zakon o zasebnem varovanju iz leta 2003 je bil prenovljen štiri leta kasneje, mesec dni po smrti Gorazda Čamernika, ki sta ga varnostnika David Bukovac in Sead Suljanović pred ljubljanskim lokalom Global, danes klub Top Six, pretepla do smrti. Kot se je izkazalo pozneje, je slednji delal na črno, oba pa sta bila obsojena na osem let zapora.

Trenutno veljavni zakon je bil sprejet leta 2011, dodatno pa je področje uredila kolektivna pogodba, ki sta jo podpisala Zbornica za razvoj zasebnega varovanja in Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije. Kot opozarja Marolt, pa omenjena pogodba ni rešila vseh odprtih vprašanj, socialni dialog je pa zamrl.

Izjava

Kolektivna pogodba je sklenjena za nedoločen čas oziroma do sklenitve nove kolektivne pogodbe. Za delo v delovnem času, ki je za delavca manj ugoden, pripadajo delavcem po tej pogodbi dodatki najmanj v naslednjem odstotku od osnove: za nočno delo in za delo prek polnega delovnega časa 30 odstotkov, za nedeljsko delo in dodatek za delo na praznike ter dela proste dneve po zakonu 50 odstotkov.

Povod za sprejem omenjene pogodbe je bila redefinicija minimalne plače, to pa, po podatkih sindikata, prejema tretjino zaposlenih v tem sektorju.

Izjava

Zakaj sta poslanska skupina SDS in opozicijska večina v KNOVS daleč največji varnostni tveganji?
 / 12. 12. 2018

Ni presenetljivo, da so varnostniki slabo sindikalno organizirani, posledično je težava tudi reprezentativnost sindikatov.

Izjava

Marolt poudarja, da je na področju zasebnega varovanja še dosti pomanjkljivosti, sama narava dela in dejstvo, da ga večina zaposlenih dojema le kot začasni poklic, pa dodatno slabi moč delavstva.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Je bil sintal spet razkrinkan?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness