Skoki na Gori

Aktualno-politična novica
29. 8. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Nad Ajdovščino, natančneje na Gori v okolici vasi Kovk, so pred tednom dni izvedli prvo tekmo v smučarskih skokih, s tem pa tudi naznanili, da bo kmalu začel obratovati nov smučarskoskakalni center. Člani Skakalnega kluba Predmeja-Otlica-Kovk, krajše POK, so v zadnjih letih s pomočjo Občine Ajdovščina zgradili štiri nove skakalnice, ki bodo služile predvsem treningu mladih skakalcev iz teh krajev. Gora velja za zibelko smučarskih skokov na Primorskem. V Predmeji, sosednji vasi, natančneje v Tihi dolini, je svojčas stala skakalnica, ki jo je projektiral Stanko Bloudek, na njej pa je skakanje začel tudi jugoslovanski reprezentant Stanko Velikonja, ki je bil do pred nekaj leti lastnik primorskega skakalnega rekorda. Krstne tekme se je udeležilo več slovenskih skakalnih društev, tekmovali pa so mlajši skakalci in veterani. Tekmo je spremljal tudi srečelov, prihodke pa bodo v klubu namenili nakupu opreme za skakalce. 

Zapleti pri prenovi žičnic na smučišču Zatrnik
 / 24. 8. 2022
Začetki smučanja na Gori segajo že v devetnajsto stoletje. O zgodovini smučanja in smučarskih skokov smo govorili z Danilom Pudgarjem, nekdanjim vrhunskim skakalcem in trenerjem jugoslovanske reprezentance na Olimpijskih igrah v Sarajevu in Calgaryju, ki je trenutno tudi trener Skakalnega kluba POK. 

Izjava

S skoki so se na Gori začeli ukvarjati v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so tam zgradili skakalnico po načrtu Bloudka. To je bila tudi zadnja skakalnica, pod katero se je podpisal legendarni konstruktor.

Izjava

Skakanje na Gori je vrhunec doživelo z dosežki Stanka Velikonje, ki je bil član tako mladinske kot članske jugoslovanske reprezentance. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je v luči dobrih rezultatov zrasla nova skakalnica, dolga 25 metrov.

Izjava

O dosežkih Velikonje več pove Pudgar.

Izjava

grad podčetrtek
O odkupu in obnovi gradu Podčetrtek z županom Petrom Misjo
 / 18. 8. 2022
Novi skakalni center, ki sicer še ni povsem dokončan, leži na Kovku pod Sinjim vrhom. Kot nam je povedal predsednik Skakalnega kluba POK Igor Polanc, so se za ta kraj odločili, ker je na tem območju Gore pozimi največ snega, sicer ga je na Gori vsako leto manj. 

Izjava

Osnovna ideja je bila, da bi stare skakalne objekte pri Predmeji obnovili in tam zgradili nov skakalni center. To idejo so morali opustiti zaradi zapletene lastniške strukture.

Izjava

Polanc pojasnjuje, da so večino dela opravili člani kluba sami. Pred začetkom del je bilo območje, na katerem stoji center, poškodovano zaradi žledoloma v letu 2014. Območje so sanirali kar člani kluba sami, finančno pa jim je na pomoč priskočila Občina Ajdovščina.

Izjava

Sanacija pogorišča največjega požara v zgodovini samostojne Slovenije
 / 15. 8. 2022
Projekt se je začel leta 2015, občina pa je vsako leto projektu namenila 25 tisoč evrov. Projekt je tako stal okoli 150 tisoč evrov. Z vsemi pridruženimi stavbami in preostalo infrastrukturo se bo projekt predvidoma končal v naslednjih dveh letih, veliko pa bo odvisno od nadaljnjega financiranja.

Izjava

Gre za moderne skakalnice, ki jih zahteva moderna tehnika skakanja. Skakalnice imajo tudi širša doskočišča, s tem pa se bodo mlajši skakalci lažje navadili na hitrosti modernih skakalnic ter lažje trenirali letalsko tehniko skakanja. Zgradili so štiri skakalnice, najkrajša je dolga 7 metrov, najdaljša pa 35 metrov.

Izjava

Na pomoč jim je priskočil tudi Skakalni klub Triglav Kranj, ki jim je podaril keramično smučino.

Izjava

Poleg kranjskega kluba sta jim material podarila tudi skakalna kluba Šmartno na Pohorju in Velenje. V Smučarski zvezi Slovenije interesa za gradnjo novega skakalnega centra niso pokazali.

Izjava

Glavni cilj kluba je, da mlajšim skakalcem nudi možnost razvijanja njihovega potenciala. Trenutno pri klubu trenira štirinajst skakalcev, ki so stari od osem do štirinajst let. Pudgar upa, da bomo čez nekaj let v dresu slovenske reprezentance gledali tudi posameznike iz Gorjanskih vasi. 

Izjava

Gorjani so po desetletjih stagnacije vzeli stvari v svoje roke in obudili njim tako priljubljen šport. Če se je v petdesetih letih prejšnjega stoletja skorajda vsak Gorjan preizkusil v smučarskih skokih, bodo generacijski mrk lahko končno prekinili mlajši prebivalci Gore.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

♥️Gwra!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness