Skupinska tožba proti facebooku

Oddaja
5. 8. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Aktivistična kampanja Europe versus facebook, kateri se je v tednu dni pridružilo že več kot 12 tisoč uporabnikov omenjenega socialnega omrežja, je sprožila tožbo, v kateri zahtevajo spoštovanje evropske zakonodaje varovanja osebnih podatkov. Za tožbo in celotno kampanjo stoji avstrijski aktivist Max Schrems, ki je že pred leti od facebooka zahteval, da mu izročijo vse podatke, ki so jih o njemu zbrali v treh letih uporabe omrežja. Seveda na začetku iz strani podjetja ni bilo odgovora, vendar je po preučitvi irske zakonodaje, le dosegel, da so mu predali 1200 strani podatkov o njem. Zadeva je v javnosti precej odmevala, zaposlila pa ni zgolj novinarjev in blogerjev, temveč tudi upravitelje omrežja, saj je zahtevo za vpogled v shranjene podatke zahtevalo na tisoče uporabnikov. Takrat se je oblikovala tudi sama kampanja Evropa proti facebooku.

Aktualna skupinska tožba proti evropski podružnici facebooka, ki je registrirana na Irskem, je bila vložena na Trgovinskem sodišču na Dunaju in zadeva več domnevnih kršitev evropskega prava. Med drugim se očita odsotnost učinkovitega soglasja za številne vrste uporabe podatkov, izdajanje osebnih podatkov ameriški Nacionalni agenciji za varnost, spremljanje in analiza uporabnikov prek tako imenovanih sistemov masovnih podatkov in nepooblaščeno prenašanje uporabniških podatkov za zunanjo uporabo.

Močno smo se trudili, da bi govorili z ustanoviteljem kampanje Europe versus Facebook Maxom Schremsom, vendar nam do konca redakcije to ni uspelo. Tako smo govorili z namestnico informacijske pooblaščenke Rosano Lemut Strle, ki sicer dotične sodbe ne pozna v podrobnosti. Nekatere vidike tožbe smo tako obdelali na splošnejši ravni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.