Skupno bolehanje

Oddaja
27. 6. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Zunanji minister Miro Cerar je 13. maja v Bruslju italijanskemu kolegu Enzu Moaveru Milanesiju predlagal skupne policijske patrulje, ki naj bi preprečile nezakonite mejne prehode. Kot je takrat navedel Cerar, je s tem želel italijanski strani pokazati, da Slovenija želi krepiti sosedsko zaupanje, dodal pa je tudi, da je notranji nadzor v schengenskem območju nesprejemljiv za Slovenijo. V nasprotju z recimo rezilno žico na južni meji

Slab mesec kasneje je v Trstu na srečanju z Massimilianom Fedrigo, predsednikom najzahodnejše italijanske dežele, Furlanije - Julijske krajine, Cerar tako dobil obljubo o skupnih patruljah. Česar Cerar verjetno ni pričakoval, je Fedrigova novejša obljuba za javnost, in sicer, da bo, če skupne patrulje ne bodo dovolj učinkovite - ob tem ni navedel kriterijev učinkovitosti - predlagal kar zamrznitev schengenskega sporazuma. Sindikat policistov Slovenije, krajše SPS, je že ob ideji skupnih patrulj na zahodni meji javno nastopil proti tovrstnemu predlogu, a je vlada mimo njih vseeno izpolnila Cerarjevo željo. Prva skupna patrulja bo tako predvidoma začela delovati naslednji ponedeljek. Predsednik SPS Kristjan Mlekuš. 

- Izjava

Blagodejnega učinka skupnih patrulj prav tako ne najde slovenska poslanka v italijanskem senatu Tatjana Rojc. 

- Izjava

Zdrava evropska misel že dolgo boleha. Avstrija nenazadnje, kljub nasprotovanju slovenskih vlad, izvaja nadzor nad notranjimi schengenskimi mejami že več let.  

- Izjava

Izvedbeni sporazum še ni podpisan, datum zato še ni uradno potrjen, kot rečeno pa bi predvidoma skupne policijske patrulje z delovanjem začele že s prvim julijem. Kaj pa italijanska vlada načrtuje, da bo s skupnimi patruljami rešila?  

- Izjava

Na hrvaško-slovenski meji se začetek skupnih patrulj naključno ali ne ujema z začetkom izvajanja ilegalnih izgonov migrantov, vendar ima policijsko sodelovanje bolj jasen izgovor - skupaj varujeta meje schengenske trdnjave. Iz Hrvaške nato vodi pot dalje v Bosno in Hercegovino, izgoni pa so redno pospremljeni tudi s fizičnim nasiljem.

Mlekuš poudarja, da ne gre za isto situacijo, saj, kot pravi, gre pri južni meji za mejo Schengna. Sicer pa izraža tudi skrb glede bonusov za delo v italijansko-slovenskih patruljah oziroma pomanjkanja le-teh.  

- Izjava

Kot pri vseh družbenih in političnih vprašanjih tudi tokrat italijanski zunanji minister in podpredsednik vlade Matteo Salvini podaja svoje ‘modrosti’.  

Poslanka Tatjana Rojc meni, da Salvini, ko omenja tehnične ovire, ne misli čisto resno, temveč je le besedno demonstrativen.

- Izjava

Danes se sicer slovenski premier Marjan Šarec mudi v Vatikanu, kjer se je že srečal s papežem Frančiškom. Beseda je nanesla tudi na migracije, o katerih je predsednik vlade, ki mu je družbo v Rimu delal islamofob in državni sekretar Damir Črnčec, dejal, da bi veliko raje videl, da bi migracije ustavljali že pred EU.  "To bi bilo veliko učinkoviteje, ker moramo vsi skupaj reševati to problematiko,". 

OFFsajd sta pripravila vajenka Anja in Antun..

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness