Slepa ulica celjskih občanov

Aktualno-politična novica
28. 9. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

V zeleni mestni četrti Nova vas Mestna občina Celje s sprejetjem podrobnega prostorskega načrta napoveduje konec idile in začetek gradnje stanovanjskih hiš. Prostorski načrt, ki so ga mestni svetniki sprejeli z 21 glasovi za in šestimi proti, je v skupnosti predmet spora že več let. Ob sprejemanju prostorskega načrta pa se je neuradno začela še predvolilna kampanja za prihajajoče lokalne volitve.

Napovedani gradnji treh stanovanjskih hiš nasprotujejo tako stanovalci v mestni četrti kot delavci in učenci Osnovne šole Frana Roša, do katere vodi pešpot, ki bo zaradi gradnje hiš postala dovozna cesta. Osnovna šola Frana Roša leži na vrhu pobočja, na katerem naj bi zgradili hiše, in se ponaša z zeleno okolico, predvsem z gozdičkom, v katerem je urejena učilnica na prostem. Krajane skrbi, da bo gradnja uničila zelene površine in enovitost prostora, skrbi pa jih tudi povečanje prometa na cesti, ki vodi do šole. Maksimiljan Klemen, predsednik mestne četrti Nova vas, pove, zakaj so okoliški stanovalci nezadovoljni. Klemen je sicer tudi član stranke Socialnih demokratov, ki je v mestnem svetu načrtom občine nasprotovala. 

Izjava

Eden izmed glavnih nasprotnikov pozidave je mestni svetnik Matija Kovač, drugače arhitekt, ki bo na prihajajočih lokalnih volitvah kandidiral za župana. V mestni svet je bil izvoljen na listi Levice. Kovač pojasnjuje, kdo vse je vpleten v spor. 

Izjava

Največ nezadovoljstva povzroča dejstvo, da se bo gradilo v bližini šole. Učiteljski svet OŠ Frana Roša je že lani poleti protestiral in od mestnega sveta zahteval, naj predlaganega prostorskega načrta ne sprejme. V šoli namreč kljub zagotavljanju občine, da prostorski načrt ne predvideva poseganja v gozdiček ob šoli, niso bili prepričani, da gozdiček ne bo okrnjen. Učitelji so z učenci želeli pokazati, koliko jim pomenijo zelene površine ob šolskem prostoru. Pisali so pisma in posneli videoposnetek. 

Izjava

Predsednik četrti Nova vas poudarja, da je za tamkajšnje prebivalce šolski prostor nedotakljiv, da ga želijo izboljšati in ne ogroziti. 

Izjava

Poleg skrbi, da se bo posegalo v obšolsko območje, krajani izpostavljajo, da je pobočje, na katerem se bo gradilo, plazovito. Na občini so sicer izvedli potrebne analize, prav tako pa so pridobili odločbo z okoljskega ministrstva, da za gradnjo ni potrebna posebna presoja vplivov na okolje. Sprejeti občinski načrt kljub temu po mnenju Kovača pušča še druga odprta vprašanja.

Izjava

Prebivalci mestne četrti Nova vas so zaradi nekaterih nejasnosti prosili občino, da bi obravnavo prostorskega načrta prestavili, predlogu se je pridružil tudi Kovač, vendar prošnji ni bilo ugodeno. 

Izjava

Mestna občina Celje je nekatere pripombe krajanov, ki so jih zbrali lani, upoštevala. Načrtovano obračališče pri šoli, ki naj bi preprečilo prometne zamaške, bo tako manjše, kar so želeli tudi v šoli. Občina je ob tem zagotovila, da je pridobila oceno strokovnjaka, ki pravi, da se promet kljub novim hišam ne bo povečal. V odgovorih na pripombe občanov so na občini vseeno delno priznali, da bo pešpot okrnjena. Citiramo: »Pešpot, na katero se navezuje pripomba, še vedno ostaja, le v delu bo spremenjena v nadaljevanje slepe ulice, ki vodi izključno do treh enostanovanjskih objektov.« Konec citata. Na občino smo glede pripomb občanov naslovili vprašanja, vendar nam do konca redakcije niso uspeli odgovoriti. Je pa na seji mestnega sveta gradnjo novih hiš komentiral dolgoletni župan Bojan Šrot.

Izjava

Odgovarja Kovač.

Izjava

Glede na to, da je celjska občina podroben prostorski načrt že sprejela, prebivalcem mestne četrti Nova vas ne preostane veliko. Štirinajst dni imajo časa, da glede prostorskega načrta zahtevajo referendum, v času lokalnih volitev za mobilizacijo volivcev še kako priročen vzvod.

Vir fotografije: Videoposnetek, ki so ga o gozdičku ob šoli posneli na OŠ Frana Roša

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness