Sovica stavka

Oddaja
23. 10. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Zaposleni v Slovenski varnostno-obveščevalni agenciji, krajše SOVA, so včeraj zamrznili stavko, ki je trajala od 30. novembra lani. Do prekinitve stavke na Stegnah 23c, kjer ima Sova pisarne, je prišlo manj kot en mesec po imenovanju Rajka Kozmelja, ki je na mestu direktorja Sove nadomestil prejšnjega direktorja Zorana Klemenčiča. Zaposleni so, s sploh prvo tovrstno stavko obveščevalcev v Sloveniji, želeli opozoriti na slabe delovne razmere, in kot pravi Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov ali SDOS, v manjši meri na višino plač. Verk deluje kot pooblaščenec sindikata zaposlenih v Sovi, ki iz očitnih razlogov ne morejo javno govoriti o stanju znotraj agencije.

O menjavah direktorja in pomanjkanju nadzora nad braniki nacionalne varnosti
 / 21. 11. 2014

Izjava

Stavkovnega dogovora zaposleni niso sprejeli. So pa zato dobili zagotovila direktorja, da se bo stanje izboljšalo.  Zaposleni mu očitno verjamejo.

Izjava

Kozmelj je magister znanosti s področja mednarodnih, primerjalnih in evropskih državnih študij, pravnik in varstvoslovec, njegov zadnji delodajalec pred Sovo pa je bil Ženevski center za demokratični nadzor nad oboroženimi silami. Še pred tem je več let deloval v domačih in mednarodnih policijskih organih. Po vzoru Janeza Janše iz leta 2012 je nova vlada Marjana Šarca kaj kmalu po imenovanju nastavila novega človeka na čelo Sove. Pred šestimi leti je bil novi človek Damir Črnčec, tudi sodelavec aktualnega premierja. Verk pozdravlja nov veter na agenciji.

Izjava

Zakon o Slovenski varnostno-obveščevalni agenciji kot naloge Sove opredeljuje: Pridobivanje in vrednotenje podatkov ter posredovanje informacij

- iz tujine, pomembnih za zagotavljanje varnostnih, političnih in gospodarskih interesov države;

- o organizacijah, skupinah in osebah, ki s svojo dejavnostjo iz tujine ali v povezavi s tujino ogrožajo ali bi lahko ogrozile nacionalno varnost države in njeno ustavno ureditev.

Vloga, misticizem, praznoverje, realnost in svoboda.
 / 24. 7. 2013

Agencija sodeluje s pristojnimi državnimi organi in službami pri varnostnem preverjanju ter posreduje podatke, pomembne za varnost določenih oseb, delovnih mest, organov, objektov in okolišev. Agencija opravlja naloge na podlagi zakona v skladu s prednostnimi nalogami, ki jih določi vlada na podlagi nacionalnovarnostnega programa, ki ga sprejme Državni zbor.

Verk je zelo kritičen do odziva prejšnje vlade Mira Cerarja na stavko v Sovi. Mogoče pa bo kot zunanji minister bolje razumel njeno vlogo, pravi predsednik SDOS.

Izjava

Specifični položaj Sove znotraj slovenske zakonodaje ji daje tudi posebno mesto, ko gre za delovne pogoje in plače njenih uslužbencev.

Izjava

Ob vsem tem se poraja vprašanje: kako sploh izgleda stavka v Sovi?

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness