SPD je passé

Aktualno-politična novica
3. 6. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Nemčija je z vladavino Angele Merkel, ki je položaj kanclerke zasedla leta 2005, navzven postala sinonim politične stabilnosti. Kljub temu je bila v obdobju štirih mandatov primorana sklepati številne kompromise, trdnost koalicije pa ni bila vedno odvisna od njenih potez. Zdi se, da je tudi tokrat obstoj njene vlade odvisen od koalicijske partnerice, konkretno socialnih demokratov, znanih pod kratico SPD.

Kaj lahko sprememba moči v bavarskem deželnem parlamentu prinese Nemčiji
 / 15. 10. 2018
Volitve v evropski parlament, kjer je največ glasov, 28,1 odstotka, osvojila konservativna unija CDU/CSU, z 20,5 odstotka pa so ji sledili Zeleni, so namreč dodobra premešale strankarske karte pri socialdemokratih, ki so z 15,8 odstotka zabeležili porazen rezultat. Predsednica stranke in vodja poslanske skupine Andrea Nahles je sprejela posledice in danes tudi uradno odstopila z omenjenih funkcij.

Na čelu stranke jo bo začasno nadomestilo troje članov, ministrski predsednici dežel Mecklenburg-Predpomorjanska in Porenje-Pfalška Manuela Schwesig in Malu Dreyer ter vodja SPD v deželi Hessen Thorsten Schäfer-Gümbel. Polona Fijavž, dopisnica RTV Slovenije iz Berlina, pojasnjuje, da je volilni izid sicer močno botroval odstopu Nahles, vendar ni bil edini razlog.

Izjava

Parlamentarna demokracija in velika koalicija
 / 13. 3. 2018
Odstop Nahles je tako v veliki meri posledica znotrajstrankarskih bojev, ali ostati del velike rdeče-črne koalicije s CDU/CSU, katere del je SPD z vmesno prekinitvijo že tretji mandat Angele Merkel.

Izjava

Razlog za morebitni izstop SPD iz koalicije je predvsem občutek, da ukrepov, ki so jih predlagali, javnost ni dojela kot njihove in so posledično ostali v senci CDU/CSU.

Izjava

Fijavž vladavino Nahles, ki je bila sicer kratkega, 14-mesečnega roka, ocenjuje kot pozitivno. Uspelo ji je namreč sprejeti nekatere socialne ukrepe, s katerimi je stranko vrnila bližje območju socialdemokracije.

Izjava

Odkar je na položaju kanclerke Angela Merkel, je SPD vodilo osem predsednikov, od tega dva začasna. Večina te funkcije ni opravljala več kot leto dni. Ali bodo pri dolgoročnejši izbiri sedaj uspešnejši?

Izjava

Da je stranka izgubila prvotno identiteto, se strinja tudi Kate Brady, politična dopisnica medijske hiše Deutsche Welle, ki meni, da te ne bo mogla najti, dokler bo del obstoječe koalicije.

Izjava

O nadaljnji poti stranke bodo člani razpravljali na kongresu, ki bo predvidoma decembra. A zdi se, da bo treba odločitve o prihodnosti sprejeti že prej. Fijavž.

Izjava

O propadu koalicijskih pogajanj za četrto vlado Angele Mekel
 / 21. 11. 2017
Možne pretrese v vladi bodo skušali izkoristiti predvsem Zeleni, ki so jih nedavne javnomnenjske ankete uvrstile na prvo mesto, celo pred CDU/CSU. Razlog za nenadni uspeh Zelenih je, da načenjajo teme, ki so v Evropski uniji pomembne. Ob tem se ne opredeljujejo več le o okoljski problematiki, temveč tudi širše.

Izjava

Temu pritrjuje tudi Fijavž, ki poudarja, da je stranka uspela obravnavati teme, ki so jih ostale spregledale.

Izjava

Fijavž zasluge za zasuk stranke pripisuje tudi novemu vodstvu, ki je uspelo doseči miselni preskok.

Izjava

Pregled nemških parlamentarnih volitev 2017
 / 29. 9. 2017
Zastavlja pa se vprašanje, ali bodo Zeleni svoje programske točke dejansko uveljavili, ko bodo prišli na oblast. Vsekakor pa njihovemu vzponu po mnenju Brady botrujejo predvsem težave zdajšnjih vladnih strank.

Izjava

Prihodnji meseci bodo pokazali, ali bo vlada obstala ali ne in ali se bo SPD uspela konsolidirati. A dejstvo je, da to ne bo izboljšalo položaja levice oziroma Die Linke, ki ji s 5,5 odstotka, kolikor je stranka dobila na evropskih volitvah, takisto trda prede.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.