SPREHOD POD LIPAMI

Oddaja
22. 8. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Medtem ko v središču Ljubljane drevesa padajo sama od sebe, pa v Mariboru drevorede ruši mestna oblast. Mestna občina te dni začenja s prenovo dotrajanega cestišča in komunalne infrastrukture na Cesti zmage. Proti prenovi se je včeraj na protestnem sprehodu pod lipami zbralo nekaj več kot sto krajanov. Moti jih predvsem, da bo obnova vključevala tudi podrtje drevoreda 92 lip, ki se trenutno vzpenjajo nad cesto. Kaj vključuje prenova in zakaj ji nasprotujejo opiše Slavko Gazvoda, eden izmed pobudnikov iniciative za ohranitev dreves:

Izjava

Gazvoda s komunikacijo mestnih oblasti ni zadovoljen. Trdi, da so se razlogi, zaradi katerih naj bi bilo drevored nujno posekati, stalno spreminjali. Poleg tega del drevoreda spada v sklop Vurnikove delavske kolonije, ki je bila zgrajena konec 20-ih let prejšnjega stoletja in je zaščitena kot kulturna dediščina:

Izjava

Mestna občina zatrjuje, da je mestna četrt Tabor s podrtjem dreves soglašala. Komentira gazvoda:

Izjava

Mariborska občina prav tako zatrjuje, da ne gre za odstranitev dreves, temveč njihovo zamenjavo. Na mestu starih bi namreč posadili nova drevesa. Gazvode ta argument ne prepriča:

Izjava

Poleg iniciative proti poseku dreves pa se je organizirala še ena skupina krajanov, ki prenovo ceste v predvideni obliki podpira. Kot poroča časnik Večer so zadovoljni z rešitvijo, da se na mestu starih postavijo nova drevesa. Gradbena dela bi po njihovem prepričanju v vsakem primeru obstoječa drevesa poškodovala do te mere, da bi jih bilo potrebno posekati. Poleg tega trdijo, da trenutna drevesa povzročajo škodo na cestišču, mašijo kanalizacijo in smetijo ulice. Gazvoda odgovarja:

Izjava

Projekt je trenutno ocenjen na milijon evrov, od česar bo 250 tisočakov financirala občina, ostalo pa bo primaknila država. Gazvoda trdi, da je bil projekt od njegove prve iteracije finančno osiromašen, razliko pa bodo plačala drevesa:

Izjava

Danes je predviden sestanek med predstavniki občine in lokalnimi prebivalci. Gazvoda si od tega sicer ne obeta nikakršnih sprememb, temveč pričakuje le obvestilo kako bodo dela potekala.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness