Strateško po lubadarsko

Oddaja
goran marić
6. 9. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Na Hrvaškem se je zaključila javna razprava o predlogu spremembe Zakona o gozdovih, ki bo obravnavan na prvi seji Sabora. V hrvaški javnosti zakon ni dvignil preveč prahu, ne glede na to, da novoustanovljenemu Ministrstvu za državno premoženje omogoča razglasitev delov gozdov za strateško pomembne, s tem pa posege vanje. In to ne glede na siceršnje uredbe ter mimo lokalnih uprav, ki po trenutnem zakonu odločajo o izsekavanju in gradnji v gozdovih. Ministrstvo lahko tako omogoči gradnjo golf igrišč, kampov in ostalih športno-rekreacijskih objektov na področju gozda, v kolikor tovrstne projekte označi za strateške. Spremenjeni Zakon o gozdovih namreč take projekte uvršča v kategorijo gozdov za posebne namene, ki je bila do sedaj rezervirana zgolj za zaščito naravnih virov, varnostne operacije in podobna opravila.

Proti zakonu so najbolj glasno nastopile okoljevarstvene organizacije, med njimi Zelena akcija, ki trdi, da vlada pod vodstvom HDZ-ja s spremembo zakona urbanizira gozdne površine in jih zapira pred prostim dosegom vseh državljanov Republike Hrvaške. Glede na to, da so zakon pripravili na Ministrstvu za kmetijstvo, ki ga vodi HDZ-jev Tomislav Tolušić, sprejetje sprememb v zakonu najverjetneje ni pod vprašajem.

Bistvo novega zakona povzame novinar Jutranjega lista in Slobodne Dalmacije Frenki Laušić.

Izjava

Enes Ćerimagić z Zelene akcije razloži, kaj so sploh gozdovi za posebne namene, katerih status bodo v primeru sprejetja sprememb zakona dobila kar golf igrišča.

Izjava

A strateški interes vlade pri upravljanju gozdov se ne kaže zgolj s tokratnim zakonom, temveč je bil razviden že v preteklih letih. Več Ćerimagić.

Izjava

O interesu vlade nadaljuje Frenki Laušić:

Izjava

Okoljevarstveni standardi pri spremembah zakona niso urejeni; uredili naj bi jih šele kasneje s podzakonskimi akti. Prav tako ni urejeno samo delovanje Ministrstva za državno lastnino, ki naj bi do septembra napisalo zakon za upravljanje z državno lastnino, a tega ni na spregled. Laušić razloži, kako je bilo ministrstvo ustanovljeno in kaj so njegove naloge.

Izjava

Ministrsko upravljanje gozdov mimo volje lokalnih uprav Ćerimagića navaja na sum,

Izjava

Nadalje aktivist Zelene akcije trdi, da je novi zakon način, da Ministrstvo za državno premoženje pridobi nove vire, s katerimi lahko razpolaga po svoji volji.

Izjava

Vodja Ministrstva za državno premoženje je Goran Marić, ki je v trenutno vlado vstopil kot minister brez resorja. Laušić opiše ministrovo stališče do upravljanja državnega premoženja.

Izjava

Ćermigaić pa za konec Offsajda opozarja na nevarno tišino lokalnih oblasti, ki se proti spremembam zakona niso oglašale. Morda bi lahko to povezali z dejstvom, da so HDZ-jevi kandidati na majskih lokalnih volitvah ohranili velik vpliv tudi na občinski in županijski ravni.

Izjava

Offsajd je pripravil Martin.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.