Stuširan dogovor

Aktualno-politična novica
19. 12. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

V petek bi morala potekati prva stavka zaposlenih pri trgovcu Tuš. Sindikat Tuš, ki so ga delavci ustanovili lani, je stavko napovedal zaradi nevzdržnih delovnih pogojev prodajalcev in skladiščnikov. A tik pred zdajci je Sindikat Tuš, ki zastopa delavce trgovca, dosegel sporazum z upravo podjetja Engrotuš, ki upravlja trgovinsko verigo Tuš. Dosegli so dogovor o najnižji osnovni plači prodajalcev in skladiščnikov, ki bo od prvega januarja znašala 1060 evrov bruto mesečno, kar je približen znesek minimalne plače oziroma nekaj evrov pod njeno vrednostjo za leto 2022. Pred tem delavci v Tušu niso imeli zagotovljene niti minimalne plače. Sindikat je vsaj delno uspel tudi v drugih zahtevah, na primer pri izplačilu potnih stroškov. Po novem bo podjetje krilo 85 odstotkov cene mesečne vozovnice oziroma 17 evrskih centov na kilometer za prihod na delo v primeru opravljanja dela ob sobotah ter v primeru ponovnega prihoda na delo ali za izvajanje inventur.

Sindikat Tuš s peticijo nad katastrofalne delavne razmere trgovk in trgovcev
 / 30. 6. 2022

Sindikat, ki so ga na noge pomagali postaviti v Centru za družbeno raziskovanje, krajše Cedra, je bil pred preklicem stavke v fazi zadnjih priprav. Mobilizirali so delavstvo po poslovalnicah. Že junija so začeli zbirati podpise za peticijo, s katero so se zavzemali za boljše delovne pogoje. Konec oktobra so pred upravno stavbo podjetja v Celju tudi izvedli opozorilni protest. Preden so se zaposleni v veleblagovnici organizirali v sindikat, so se v mnogih poslovalnicah Tuša soočali z izpadom kadra, zaradi česar so mnogi delavci morali prepotovati velike razdalje do drugih poslovalnic. Podjetje jim za to ni v celoti krilo potnih stroškov. Sindikat je dosegel omejitev premeščanja iz poslovalnice v poslovalnico na največ 50 kilometrov od kraja bivanja, prav tako pa bodo delavci prejeli dodatek za delo v drugi enoti. Prokurist Engrotuša Andraž Tuš, sin ustanovitelja trgovske skupine Mirka Tuša, je sicer za časnik Delo med vikendom pojasnjeval, citiramo: »V trgovinah primanjkuje zaposlenih, obstaja pa možnost, da bomo morali zaradi višjih cen energije zapirati poslovalnice in prerazporejati zaposlene.« 

Še en strošek, ki ga vodstvo Tuša ni krilo delavcem, so bili obroki, za katere je vsak delavec prejel 4,37 evra. Kot podrobneje pojasnjuje predsednica Sindikata Tuš Slovenije Mirjana Janjić, mnogi delavci niso bili obveščeni, da njihova osnovna plača znaša manj kot minimalna plača.

Izjava

Omenjene slabe delovne razmere so privedle do vse bolj razširjenega nezadovoljstva med Tuševimi delavci. Nezadovljstvo se je po nespremenjenih razmerah začelo spreminjati v željo po sindikalnem organiziranju. Kot pove Andraž Mali iz Centra za družbeno raziskovanje, krajše Cedra, se je vodstvo Tuša hitro odzvalo na sindikalne težnje delavstva.

Izjava

V sindikat so vključili tudi skladiščne delavce. Uprava se je hitro prilagodila z odpuščanjem delavcev in zaposlovanjem agencijskih delavcev, ki imajo delovne pogoje urejene z zasebnimi pogodbami. Štirje delavci so bili odpuščeni zaradi poslovnih razlogov, eden izmed sindikalistov pa zaradi kršitve sindikalnega zaupnika. 

Izjava

Iz Tuša so nam sicer odgovorili, da vodstvo ni izvajalo nobenih pritiskov. Direktor Engrotuša Dušan Mitič je povedal, da so sklenili najboljši možen kompromis v trenutnih gospodarskih razmerah.

Sindikat, v katerem je sedaj 520 izmed 1800 zaposlenih, je zaradi neustreznih delovnih pogojev začel s terenskim delovanjem zbirati in angažirati delavce. Vključene so bile 103 poslovalnice. Organizirani so bili sestanki prek Zooma, delavci pa so v lastnih poslovalnicah nadaljevali z organizacijo. Delavci so stavko podprli s 1300 podpisi.

Izjava

Nov dogovor ureja tudi evidentiranje delovnega časa, saj pred sporazumom nista bili plačani priprava na delo in zaključevanje. Sindikat pa ni dosegel popolnega kritja potnih stroškov. 

Izjava

Mali in Janjić menita, da stavka zaradi zadovoljivega izida sporazuma ni potrebna. Prav tako pa delita mnenje, da odpovedana stavka ne bo negativno vplivala na nadaljnjo mobilizacijo delavstva. 

Izjava

Center za družbeno raziskovanje bo še naprej sodeloval s sindikatom Tuš, prizadevali pa si bodo še za nadaljnji razredni boj.

Izjava

Kot sporočajo iz Sindikata Tuš, kljub dosežkom ne bodo prenehali z aktivnostmi. Del dogovora z upravo Tuša je namreč tudi to, da naslednjega februarja nadaljujejo s pogajanji na panožni ravni in uresničevanjem zahtev, ki zadevajo delovne pogoje. Še vedno je treba odpraviti prevelike obremenitve zaradi premajhnega števila zaposlenih in pogoste kršitve kolektivne pogodbe. Kot pravijo v sindikatu, njihovi problemi zadevajo vse delovne ljudi.

OFFsajd je pripravila vajenka Hana, šikaniral je Jan.

Vir fotografije: STA 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.