Suvereni in malteški red

Aktualno-politična novica
17. 6. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V teh dneh se je v Sloveniji mudil knez in veliki mojster malteškega viteškega reda Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto. Včeraj se je udeležil 51. narodnega romanja bolnikov, invalidov in starejših na Brezjah, danes pa ga je na sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu sprejel predsednik republike Borut Pahor. Malteški viteški red je predvsem humanitarna organizacija. Zakaj torej tak sprejem?

Izjava

To je bil Roman Vučajnk, kancler slovenske asociacije malteškega viteškega reda. Pravo ime je sicer Suvereni vojaški hospitalni red svetega Janeza iz Jeruzalema, Rodosa in Malte. Ustanovljen je bil v 11. stoletju, v času križarskih vojn. Tedaj je bila ustanovljena cela vrsta podobnih viteških redov. Najmogočnejši med njimi je bil verjetno nemški viteški red in templarji, malteški red pa je edini, ki se je uspel ohraniti. Razloži Vučajnk.

Izjava

Malteški viteški red ima za razliko od ostalih humanitarnih organizaciji status suverenosti v mednarodnem pravu. Kako je prišlo do tega statusa, pojasni Vučajnk.

Izjava

Malteški viteški red deluje kot država brez teritorija. Ima pa celo vrsto državnih simbolov in funkcij. Med drugim izdaja celo svoje mednarodno veljavne potne liste.

Izjava

Malteški viteški red je bil na Slovenskem prisoten še od 13. stoletja, diplomatski stiki z Republiko Slovenijo pa so bili vzpostavljeni leta 1992.

Izjava

Sestanek pri predsedniku Pahorju so tiskovni predstavniki opisali kot “kratek in zelo vsebinski”. Ena izmed točk pogovora je bila tudi sklenitev sporazuma o sodelovanju med Slovenijo in redom. Takšni sporazumi namreč že obstajajo z drugimi državami. Kaj ponavadi vsebujejo ti sporazumi, razloži  Vučajnk.

Izjava

Malteški red velja za precej elitistično organizacijo. Vsi veliki mojstri prihajajo iz plemiških družin. Prav tako je velika večina članov prvega viteškega reda plemenite krvi.

Izjava

Kako torej človek postane član malteškega viteškega reda?

Izjava

V Sloveniji so ali so bili člani in prostovoljci malteškega viteškega reda številni visoki državni uradniki. Člana sta bila na primer bivša ministra  Anton Drobnič in  Lovro Šturm. Prostovoljka je na primer tudi načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc. Kot pravi Vučajnk, jih članstvo v redu ne ovira pri njihovem delu.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.