Sveti Gonzo ob Ščavnici

Oddaja
9. 8. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Svetega Jurija, ubijalca zmajev in rešitelja pomladi, je ob Ščavnici že dva meseca pred rokom v posteljo položila predvolilna mrzlica. 

Izjava

O županih z najdaljšim stažem in ali bi bilo potrebno omejiti število županskih mandatov
 / 19. 11. 2018
Odstopili so vsi člani svetniške skupine Naprej oziroma kandidati Slovenske demokratske stranke ter Nove Slovenije. To so Ivan Fras, Slavica Trstenjak, Branko Domajnko, Srečko Hecl, Darko Trbuc in Mirko Ljubec, ki je v njihovem imenu prebral odstopno izjavo na drugem nadaljevanju 33. seje občinskega sveta.

Izjava

Po odstopu šestih od enajstih občinskih svetnikov je občinski svet trajno nesklepčen, predčasnih volitev pa občina ne bo razpisala, saj je postopek kandidiranja na rednih volitvah novembra letos že v teku. Župan brez strankarske podpore na preteklih volitvah, Anton Slana, ob skupinskem odstopu ni izražal veselja, zato pa je bil malce razočaran, da do odstopa ni prišlo že ob začetku mandata. 

Izjava

Predlog za predčasno razpustitev občinskega sveta v občini Sveti Jurij ob Ščavnici
 / 2. 2. 2021
Ne razpoka, prepad med večino svetnikov in županom se ni pokazal šele na 33. seji. Januarja lani je župan predlagal predčasno razpustitev občinskega sveta, a je v zadnjem trenutku občinotvorno posredovalo ministrstvo za javno upravo. 33. seja je predstavljala le kapljo čez rob, ob prvem poskusu zasedanja je bila po dveh urah prekinjena, saj je Valentina Marinič iz Slovenske ljudske stranke zapustila sejo, ker župan ni upošteval njene pravice do besede. Seja ni bila nikoli več sklepčna, ob drugem poskusu nadaljevanja pa je občinski svet razpadel. 

Izjava

Seja se je začela lomiti pri sedmi točki dnevnega reda, ko naj bi se občinski svet seznanil z delom odborov in komisij, natančneje komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Komisija je izmed desetih kandidatov v osemčlansko volilno komisijo za novembrske lokalne volitve sprejela le tiste, ki jih ni predlagal župan. Edina dva z županovo podporo sta torej ostala pred vrati volilne komisije. A občinska uprava, v njenem imenu direktor Marko Čuš, je zaznala nekaj pravnoformalnih nejasnosti, župan pa je vložil pobudo za kazenski pregon na državno tožilstvo v Murski Soboti. Stranki SDS in NSi sta namreč svoja predloga vložili v isti kuverti, na njej pa je bila podpisana le Nova Slovenija, kar naj bi bilo v neskladju z razpisom. S tem se strinja tudi Janez Kosi, eden od petih svetnikov, ki niso odstopili.

Izjava

Odgovarja predsednik komisije za mandatna vprašanja Ivan Fras.

Izjava

Občinska uprava še ni bila prepričana o zakonitosti predlaganih kandidatov, saj ima predsednica po izboru komisije – Martina Gomzi – stalno prebivališče prijavljeno v Ljubljani, čeprav je to v neskladju z zakonom o lokalnih volitvah. Fras ugotavlja, da gre pri prijavi stalnega prebivališča predvsem za iznajdljivost vsakega posameznika. 

Izjava

Župan Slana.

Izjava

Dobro, predlog volilne komisije so svetniki vendarle sprejeli. A ponovno se je zapletlo pri rebalansu proračuna. Odstopljeni svetniki županu očitajo, da v rebalansu predvideva kreditiranje na horuk pred lokalnimi volitvami. V ta namen naj bi po dolgoletnem obotavljanju s kreditom financiral izgradnjo vrtca. Medtem je v rebalansu predvideni kredit za pol milijona evrov višji kot v proračunu, sprejetem januarja letos, in tako znaša milijon in pol evrov. Občina naj bi tudi že izbirala izvajalce, čeprav še ni pridobila vse potrebne dokumentacije in gradbenega dovoljenja. Župan Slana ob takšnem obtoževanju ni bil zadovoljen. 

Izjava

S takšnim odnosom pa niso bili zadovoljni občinski svetniki. Občinski svet, v katerem je župan operativno vladal predvsem zaradi odsotnosti opozicijskih svetnikov na sejah, ki so bili sicer v večini, je razpadel. Sveti Jurij pa se bo pred novembrskim ubijanjem zmaja demokracije moral še malo pripraviti. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

🎪

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.