Tajska gre naprej

Oddaja
17. 5. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

O ozadjih politične delitve na Tajskem, ki je pripeljala tudi do zadnjega državnega udara maja letos.
 / 29. 10. 2014

Na tajskih parlamentarnih volitvah je vojska, ki pod vodstvom premierja Prajuta Čana Očaja  vlada od leta 2014, doživela močan poraz. Poraz zaradi ureditve Tajske ne pomeni, da bo vojska v ustavni monarhiji nujno tudi izgubila oblast. Na volitvah z rekordno 75-odstotno udeležbo je največ glasov dobila liberalna stranka Korak naprej, ki jo vodi Pita Limjaroenrat . V spodnjem domu parlamenta je dobila 147 sedežev. Drugo mesto je zasedla stranka Pheu Thai, v prevodu Za Tajce, ki je pod različni imeni krojila politiko skoraj 20 let. Dobila je 138 sedežev. Njen ustanovitelj Taksin Šinavatra  je član ene najvplivnejših političnih dinastij v državi, od leta 2009, ko mu je zaradi udeležbe na protestih s skupino rdečesrajčnikov vlada razveljavila tajski potni list, je tudi državljan Črne gore. Obe stranki bi z oblikovanjem koalicije prevzeli večino v spodnjem domu, ki ima 500 sedežev. Tretje mesto je pripadlo stranki Bhumjaithai. Dobila je 70 stolčkov, ena njenih pomembnejših predvolilnih obljub je bila legalizacija marihuane. Stranka združenega tajskega naroda nekdanjega vojaškega generala in sedanjega premierja Prajuta Čana Očaja, ki je oblast prevzel leta 2014 z državnim udarom, je dobila 36 sedežev in s tem peto mesto. Njegova nekdanja stranka Palang Pračarat  je bila mesto nad njo s 40 sedeži. Obe stranki, ki sta naklonjeni vojski, sta tako izgubili zajeten del podpore v primerjavi z volitvami leta 2019. Tedaj sta sami dobili večino v spodnjem domu.

Tajski referendum o ustavi v kontekstu kraljevega nasledstva
 / 5. 8. 2016
Vprašanje državne ureditve je v središču političnih debat na Tajskem od leta 1932, ko je delavska stranka z uporom proti siamski kraljevi vladavini odpravila absolutno in uvedla ustavno monarhijo. Od tedaj poznajo na Tajskem obdobja, v katerih je vladanje pretežno v rokah vojske in zagovornikov močne monarhije, in obdobja, ko oblast prevzamejo politične stranke, ki stavijo na izvoljeno parlamentarno oblast. Nazadnje si je oblast vojaška hunta pod vodstvom generala Prajuta Čana Očaja prilastila leta 2014 z državnim udarom, ko je odstavila Jingluk Šinavatro, sestro Taksina Šinavatre. Leta 2016 je hunta izvedla referendum za sprejetje nove ustave, s katero si je zagotovila prevlado v zakonodajni in izvršilni oblasti. S svojo prvo volilno preizkušnjo se je vojaška vlada soočila leta 2019, Oča pa se je obdržal na oblasti. V letih 2020 in 2021 so v državi potekali študentski protesti proti vladavini vojske, na katere se je na tokratnih volitvah oprla zmagovalna stranka Korak naprej. Po ustavi iz leta 2016 je neposredno voljen samo spodnji dom parlamenta. 250 senatorjev v zgornjem domu izbira vojska sama, predsednika vlade pa skupaj izbirata spodnji dom parlamenta in senat. Zaradi slabega volilnega rezultata vojaških strank na nedeljskih volitvah novinar tajskega angleškojezičnega portala Khaosod English, Pravit Rojanaphruk, ocenjuje, da obstaja velika možnost za to, da Prajut Čan Oča izgubi oblast. 

Izjava

Toda stranke dosedanje opozicije imajo večino samo v spodnjem domu parlamenta. Patrick Jory z univerze v avstralskem Queenslandu je zato manj optimističen glede zamenjave oblasti. Kot pojasnjuje, v stranki zmagovalki volitev računajo na vpliv volilnega rezultata tudi na glasovanje o premierju v senatu. 

Izjava

Zmagovalka volitev, stranka Korak naprej, je sicer de facto naslednica Stranke nove prihodnosti. Ta je nastala iz skupine liberalno usmerjenih poslovnežev iz Bangkoka, ki so se v okviru prodemokratičnih struj združevali od devetdesetih let. Vojaški udar leta 2014 jih je radikaliziral in formalno so se združili v Stranko nove prihodnosti. Leta 2020, leto po prejšnjih volitvah, je ustavno sodišče stranko razpustilo, ker je kršila volilno zakonodajo glede donacij političnim strankam. Patrick Jory takole predstavi časovnico preoblikovanja Stranke nove prihodnosti v zmagovalko volitev.

Izjava

Predvsem mlajše generacije želijo spremembe tajske politike, kar pojasnjuje množično podporo stranki Korak naprej. Želijo si konec vojaške oblasti in reformo monarhije. Glede monarhije je problematičen predvsem zakon proti žaljenju kralja. Kakšne spremembe obljubljajo v stranki, smo vprašali Thepchaia Yonga, direktorja informativnega programa Tajske javne radiotelevizije. 

Izjava

Pravit Rojanaphruk dodaja, da se v primeru sestave vlade pod vodstvom Koraka naprej obetajo tudi spremembe sistema imenovanja provincialnih guvernerjev.

Izjava

Novinar še konkretneje razloži, kako bi stranka omilila za njene volivce sporni zakon proti žaljenju kralja.

Izjava

Zakon proti žaljenju kralja državljane močni omejuje pri kritikah na račun kralja. Zakon pa ni problematičen le z vidika svobode govora v ožjem smislu, ampak ga vlada izrablja za politično represijo, kakor pojasnjuje Thepchai Yong.

Izjava

Večjih sprememb monarhije, kaj šele njene ukinitve, si Tajci realpolitično ne morejo obetati, saj uživa predvsem med starejšim prebivalstvom fanatično podporo. Takole jo opiše Rojanaphruk. 

Izjava

Oba tajska sogovorca sicer optimistično gledata na možnost zamenjave oblasti, vendar končna zmaga dosedanje opozicije ni zagotovljena. Poleg možnosti, da njihove izvoljene poslance preglasuje senat, je pod vprašanjem tudi lojalnost drugouvrščene stranke Pheu Thai oziroma Za Tajce. Tako Yong.

Izjava

V primeru, da uspe protivojaškim strankam sestaviti koalicijo, v zraku visi tudi možnost novega državnega udara, če ji bo vojska nasprotovala. Prajut Čan Oča je po volitvah na vprašanja tajskih novinarjev po tem, ali bo dopustil miren prenos oblasti, ostal tiho. Kakšne so realne možnosti za nov vojaški udar in pod kakšnimi pogoji bi se to lahko zgodilo, pojasni novinar Rojanaphruk.

Izjava

Tudi direktor javnega medija možnosti še enega državnega udara ne izključuje.

Izjava

Če kljub porazu na volitvah tako ostane na oblasti sedanji vojaški predsednik vlade Prajut Čan Oča, bo soočen z odločitvijo tajskega ustavnega sodišča z lanskega septembra, ki je omejilo njegov mandat na 8 let, z začetkom leta 2017. Čan Oča bi tako lahko vladal samo še dve leti, do leta 2025. Thepchaia Yonga smo vprašali še, ali bo predsednik vlade to omejitev spoštoval.

Izjava

Rezultati nedeljskih volitev na Tajskem so jasen znak, da se prebivalstvo premika v bolj liberalno smer in ima vsaj trenutno dovolj vojaške oblasti. Toda monarhija je še vedno močna in z izjemo možnosti manjših reform nedotakljiva. Tudi vojska je čas svoje absolutne oblasti izkoristila, da si zagotovi ugodno izhodišče za ohranitev vodilne vloge v državi. Ali bo do zamenjave oblasti res prišlo, bomo torej videli v naslednjih mesecih.

OFFsajd je pripravil vajenec Matej, mentoriral je Filip.

Vir slike: fotomontaža
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness