Tehnikalije porekla

Aktualno-politična novica
11. 11. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Evropska komisija je po več letih premljevanja bruseljskega kolesja sprejela posebno označevanje izvora za izdelke, izvirajoče s palestinskih ozemelj, okupiranih vse od junija 1967. Natančneje odločitev zajema izdelke z okupiranih ozemelj Zahodnega brega, Golanske planote in vzhodnega Jeruzalema. Sama zakonodaja predpostavlja obvezno označevanje za kmetijske proizvode in kozmetiko, medtem ko za druge izdelke temelji na prostovoljni bazi. Četudi izraelska stran odločitev označuje za bojkot in neupravičen politični pritisk, Bruselj odločitev označuje za tehnikalijo oziroma upoštevanje obstoječih pravil o navajanju izvora izdelkov. Sama odločitev Evropske komisije ni revolucionarna, saj je isto zakonodajo sprejelo že več članic Evropske unije v svojih nacionalnih zakonodajah. Trgovinska izmenjava med Evropsko unijo in zasedenimi ozemlji je lani znašala okoli 154 milijonov evrov, medtem ko je izmenjava z Izraelom nanesla 30 milijard evrov. Odločitev Evropske komisije bo imela torej majhen učinek. Sočasno se porajajo vprašanja o dvoličnosti Bruslja glede informiranja o poreklu in nastanku izdelkov.

Po novem bodo izdelki z okupiranih ozemelj sicer označeni, odločitev o nakupu pa pade na potrošnika. Sprejem novega označevanja s strani Evropske komisije torej ne predstavlja pomembnejšega zasuka evropske politike do Izraela ali palestinskega vprašanja. Glede na obširno prisostvovanje Izraela pri vseevropskih projektih, kot primer lahko navedemo Horizon 2020, pri katerem so izraelska vojaška podjetja prejela več deset milijonov evrov evropskih subvencij, si od današnjega sklepa Evropske komisije ni obetati korenitejših zasukov.

V oddaji smo se pogovarjali z Nado Pretnar, aktivistko gibanja za pravice Palestincev - BDS Slovenija, ter kulturnikom Cirilom Horjakom, bolje poznanim kot dr. Horowitz.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Če prav razumem dr. Horowitza, je sankcioniranje Izraela nesmiselno, saj da obstaja mnogo večjih držav kršiteljic človekovih pravic in so okupirana ozemlja Izraela zanemraljiv problem?!
Morda je res veliko večjih svinjarij, ki jih bi bilo nujno obravnavati na tak način, ampak relativizirati problem politike Izraela je zelo neresno, če ne drugega za to, ker gre za pomembno silo, ki s pomočjo močne podpore zahodnih zavezikov in njihovih lokalnih kompanjonov močno vpliva destabilizacijo širše regije bližnjega vzhoda.

Horowitz se je vsekakor izkazal. Izhaja iz zanimivega in Izraelu ter večjemu delu Judov tipičnega etičnega stališča. Saj smo le goyim, nič več kot to.

Škoda da iz istega etičnega stališča ne tretira okupacijske oblasti na Golanu ali Zahodnem Bregu, ali mogoče celo absolutne zapore Gaze in brezštevilnih nedolžnih žrtev izraelskega protipravnega ravnanja. Koketira celo s Kristalnachtom, kar je abotno.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness