Tim's team

Oddaja
25. 1. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Tihomir Orešković, prej pomemben poslovnež, sedaj pa tudi pomemben politik, je 22. januarja zaprisegel kot hrvaški premier, in sicer zaradi kompromisa med večinsko stranko HDZ in platformo neodvisnih strank MOST. Na dan inavguracije je Orešković imenoval ministrski kabinet, ki ga je “internacionalistično” poimenoval “Tim’s team”. Medtem ko so bili njegovi ministri v saborju potrjeni s 83 od 151 glasov, pa po drugi strani parlamentarni podpori ne sovpada podpora javnosti. Predlagana sestava namreč vključuje problematične posameznike, ki jih med drugim bremenijo tudi očitki zgodovinskega revizionizma.

 

Največ prahu so dvignili minister za kulturo Zlatko Hasanbegović, minister za vojne veterane Mijo Crnoja in minister za obrambo Josip Buljević. Najbolj problematične vidike ministra za kulturo in ministra za vojne veterane nam obrazloži filozof Žarko Puhovski:

Izjava

 

Minister za obrambo Josip Buljević je bil med letoma 2004 in 2006 direktor hrvaške protiobveščevalne agencije. V tem času so njeni agentje nadlegovali novinarko Heleno Puljis. Več o tem Puhovski:

Izjava

 

Imenovanje oseb, kot sta Hasanbegović in Črnoja, na ministrske položaje, bo sicer imelo praktične posledice, je pa samo imenovanje predvsem sporočilne narave. Je zlasti sporočilo desnici, da njena načela niso ogrožena.

Izjava

 

Sicer je vredno omeniti, da Orešković ne pripada nobeni politični stranki, ampak je pri novem hrvaškem premierju še bolj zanimivo njegovo poslovno ozadje, saj je neposredno povezan z veliko farmacevtsko industrijo. Leta 2005 je zavzel položaj finančnega direktorja v kanadski podružnici farmacevtske industrije Teva, vodilnega svetovnega proizvajalca generičnih zdravil. Po prevzemu hrvaške Plive je Orešković funkcijo finančnega direktorja nadalje opravljal v novonastali hrvaški podružnici.

Sicer prisotnost privatnega sektorja v politiki ni novost, je pa zavzemanje pomembnih funkcij, kot je na primer mesto premierja, dokaj nov in redek pojav. Govori politični analitik Gjenero Davor.

Izjava

 

Pri oblikovanju politike Oreškovića pa glavni faktor ni njegova kariera v farmacevtski industriji, temveč njegova razredna podlaga. Orešković se je namreč vse življenje gibal predvsem v poslovnih krogih, kar močno vpliva na njegovo dojemanje širših družbenih problemov, kot so na primer revščina, brezdomstvo ali brezposelnost. Puhovski:

Izjava

 

Zaključimo z vprašanjem osebnih človekovih pravic. Ministrica za socialno politiko in mladino Bernardica Juretić sicer izhaja iz rimokatoliške cerkve, ampak je iz institucije izstopila in po mnenju Davorja na politiko osebnih človekovih pravic ne bo bistveno vplivala.

Izjava

 

So pa po drugi strani ministri MOST-a sicer izbrani predvsem glede na njihove kompetence, kljub temu pa se jih večina, kar se tiče osebnih pravic, nagiba k stališčem rimokatoliške cerkve.

Izjava

 

Offsajd je pripravil vajenec Klemen.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness