Tobačna mesto postaja center

Aktualno-politična novica
31. 7. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Prejšnji petek se je izteklo šesto zbiranje ponudb za dražbo 49 nepremičnin nekdanjega tovarniškega kompleksa Tobačna mesto v Ljubljani. Velika gradbena jama v še nedokončani prvi gradbeni fazi je ostanek megalomanskega projekta gradbeno-investicijskega podjetja Skupina Imos, ki je na tej lokaciji nameravalo zgraditi podzemne garaže, luksuzna stanovanja in poslovne prostore.

Ljubljanske gradbene jame
 / 15. 8. 2017

Gradbena dela ob Tivolski cesti v Ljubljani so se zaključila leta 2013, potem ko je Imosova projektna družba Imos-G zaradi 46 milijonov evrov dolga dobaviteljem in bankam upnicam razglasila insolventnost. Vrednost nepremičnin je bila po cenitvi geodetskega zavoda Republike Slovenije leta 2015 ocenjena na 22,5 milijona evrov. Stečajni upravitelj zemljišča Grega Erman je v naslednjih petih letih v štirih poskusih zbiranja nezavezujočih ponudb neuspešno iskal dražitelje 55 tisoč kvadratnih metrov nepremičnin za izhodiščno ceno 26,5 milijona evrov, ki je poleg vrednosti zemljišča vključevala tudi tržno in likvidacijsko vrednost. Novinar časnika Finance Aleš Perčič razlog za pomanjkanje interesa dražiteljev vidi v previsoki osnovni cenitvi zemljišča.

Izjava

V petem poskusu prodaje zemljišč je bila marca letos izhodiščna cena znižana na 23 milijonov evrov. Nezavezujoče ponudbe nakupa celotnega kompleksa so pripravila štiri podjetja; VG Dienstleistungen v lasti Vincenca Grabnarja, škotska družba Hunter Hayes, bosansko podjetje MG Ming, ki je lastnik ljubljanskega dvornega Komunalnega podjetja Ljubljana in slovenska gradbena družba GGI. Največ, 17 milijonov evrov, so bili ob oddaji nezavezujočih ponudb pripravljeni ponuditi v podjetju VG Dienstleistungen, tri milijone manj naj bi ponujali Škoti, medtem ko sta MG Mind in GGI ponudili 12 oziroma 10 milijonov evrov.

V naslednjem koraku je Erman te štiri ponudnike pozval k oddaji zavezujočih ponudb, kar so storili le v družbah VG Dienstleistungen in MG Ming. Obe sta svojo ponudbo zvišali na 23 milijonov evrov, zato se je upniški odbor odločil, da ju bo prvega junija povabil na pogajanja, ki naj bi potekala kot dražba z izklicno ceno 24 milijonov evrov, za udeležbo pa bi morali plačati kar milijon evrov varščine. Tega nobena od njiju ni storila, zato je tudi ta postopek propadel.

Izjava

Marca letos je tako stečajni upravitelj Erman objavil šesto zavezujoče zbiranje dražiteljskih ponudb po enaki izhodiščni ceni kot v prejšnjem naroku oziroma nekaj več kot štiristo evrov na kvadratni meter. To razmeroma visoko ceno deloma upravičuje predvidena gosta zidava na tem območju. Po prostorskem načrtu je namreč mogoče zgraditi devet stanovanjskih stolpnic z okoli 650 stanovanji, visokih od 49 do 70 metrov, in 57-metrsko stolpnico na križišču Tivolske in Tržaške ceste, kjer naj bi stal hotel s kongresno dejavnostjo.

Zbiranje ponudb se je izteklo 18. junija, prijavilo se je pet dražiteljev. Poleg prej omenjenega KPL in njegovega bosanskega lastnika MG Ming, ki sta ponudili 23 milijonov evrov, še črnogorsko podjetje Montenegro tours s 23,6 milijoni evrov, avstrijski RM Bauträger s 25 milijoni evrov in VG Dienstleistungen s kar 36 milijoni evrov. Slednje je bilo iz dražitvenega postopka izključeno, saj njegov zastopnik Vincenc Grabnar ni uspel zagotoviti milijonskega bančnega poroštva. Stečajni upravitelj je tako z avstrijskim gradbenim podjetjem RM Bauträger, ki se sicer doma sooča z očitki neporavnanih pogodbenih obveznosti, sklenil pogodbo o nakupu kompleksa Tobačna mesto.

Elitizacija mesta Ljubljane in alternativni pristop v Rimu
 / 22. 12. 2016

Pri tem pa se je zapletlo. Večina prostorov v stavbah, ki so predmet prodaje, je oddanih v najem, z najemniki pa so sklenjene najemne pogodbe za določen čas oziroma najdlje do 30. septembra letos. Izjema so prostori v najemu države za potrebe upravne enote, kjer bo najem pod pogojem, da bo to potrdilo sodišče, podaljšan do 28. februarja 2019. Prodajalec bo pred izročitvijo nepremičnin kupcu odpovedal vse najemne pogodbe, razen če se bosta dogovorila drugače. Poleg tega na delu nepremičnin obstajajo predkupni upravičenci. Ti imajo po besedah Perčiča prednost pred dražitelji pri nakupu nepremičnin.

Izjava

Enega izmed teh zastopa slovenska odvetniška družba Zaman, katere lastnik Marko Zaman je sicer tudi predsednik zbornice stečajnih upraviteljev Slovenije. Neimenovani predkupni upravičenec je preko omenjene pisarne sprejel ponudbo v četrtek ustanovljene družbe Tobačna center, d. o. o. iz Ljubljane za nakup njegovega deleža. Družbo je ustanovil Alen Sijarić, sicer solastnik črnogorskega gradbenega velikana Alart centar, ki v Budvi že desetletje gradi luksuzna stanovanja. Skupaj s kosovskim poslovnežem Naserjem Ramajem imata trenutno samo v Budvi za skupno 60 milijonov evrov gradbenih investicij.

Sijarić je bil leta 2012 v Srbiji obsojen na leto in pol zaporne kazni zaradi korupcijskega škandala, v katerem je beograjsko višje sodišče obsodilo sedem carinikov in deset poslovnežev, ki so tihotapljen tekstil in tehnično blago prikazovali kot blago v tranzitu. Sijarić se je zaporu izognil s prebegom v Črno goro, kjer se je [po prestani zaporni kazni] posvetil gradbeno-investicijskim projektom. Kljub temu je po besedah neimenovanega črnogorskega vira največjemu Budvanskemu gradbincu težko očitati nepravilnosti, saj naj bi pri omenjenih gradbenih projektih posloval zakonito. O delovanju podjetja Alart centar pove.

Izjava

V gradnjo luksuznega budvanskega stanovanjskega kompleksa naj bi tako posegali lokalni politiki, saj naj bi šlo za najbolj atraktivno parcelo v starem delu Budve. Motivov lokalnih politikov sogovornik ni želel javno komentirati, je pa povedal, da sta podjetnika zemljišče, na katerem gradita stanovanjski kompleks, odkupila od nekdanjega predsednika Demokratske stranke socialistov Bora Lazovića. Pri tem nakupu naj bi za več kot milijon evrov preplačala vrednost zemljišča, po domače, šlo naj bi za koruptivno prodajo.

Izjava

Skrb glede transparentne prodaje zemljišč Tobačna mesto in nadaljnje usode skoraj pet let zamrznjenega projekta izgradnje stanovanj in poslovnih prostorov ob Tivolski tako ni odveč. Na napovedano prodajo Tobačna mesto avstrijskemu kupcu so se med drugim odzvali tudi v odvetniški družbi Čeferin, pravni zastopnici Komunalnega podjetja Ljubljana. Zaradi domnevnih nepravilnosti pri prodaji Tobačne je ta vložila tožbo proti stečajnemu upravitelju Ermanu. Čeferinovi odvetniki so ocenili, da izbrani avstrijski kupec ni v celoti sprejel pogojev prodaje, kot jih je v razpisu opredelil upravitelj. Če bo na ljubljanskem Okrožnem sodišču prevladalo mnenje o prodaji črnogorskemu predkupnemu upravičencu, potem je tožba ljubljanskega gradbenega podjetja brezpredmetna. Je pa jasno, da je po letih nedela v tobačni gradbeni jami investicijskih apetitov več kot dovolj.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.