Trnova pot

Aktualno-politična novica
7. 8. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

KUD France Prešeren začenja novo poglavje
 / 8. 8. 2017
Celoavgustovski festival v ljubljanskem naselju Trnovo letos poteka pod novim imenom. Tradicionalni Trnfest je preimenovan v TrNOVfest. Organizira ga Center slovanskih kultur France Prešeren, ki ga je od bivšega organizatorja Kulturno umetniškega društva France Prešeren prevzel lani. 

Kulturno umetniško društvo France Prešeren je z organizacijo kulturnih dogodkov začelo že leta 1919, ko je na mestu današnje stavbe bil hlev. Tega so podrli in prenovili v dvorano. V osemdesetih letih je KUD deloma izgubil kulturno pomembnost, člani gledališča Ane Monro so pa ravno iskali nove prostore in odzvala se je še lokalna mladina, ki si je zaželela rokerskega kluba. Povezali so se in zmagali na volitvah v organe društva ter postavili vsebinski ter organizacijski koncept, ki se ga držijo tudi danes oziroma so se ga držali, dokler so delovali na Karunovi ulici. Leta 1990 je nastal objekt opremljen tako, kot ga poznamo; z galerijo, delovnimi prostori in točilnim pultom. Del delovanja društva je bil tudi avgustovski Trnfest. Bivši dolgoletni tajnik KUD-a Želko Pelicon prve edicije Trnfesta opiše kot festival, ki je oživel poletno ljubljansko mrtvilo.

Poleg spremembe imena in organizatorjev so letošnja noviteta  tudi prvič plačljive vstopnice. Do sedaj brezplačen festival letos zaračunava 5 evrov na dan, 25 evrov na teden ali 90 evrov za cel mesec. Zakaj je prišlo do te spremembe, Iztok Kurnik, programski vodja novega-starega festivala. 

- Izjava

Tradicionalni organizator festivala KUD France Prešeren se je od leta 2013 dalje, ko ni bil več deležen javnega financiranja, spopadal s finančnimi težavami. Dolgovi so znašali več kot 700 tisoč evrov. Zaradi nezmožnosti plačevanja stroškov obratovanja jim je 2017 grozila javna dražba. Zakaj so kljub temu vztrajali pri brezplačni udeležbi na festivalu, pojasni Pelicon. 

- Izjava

Ukrajinski podjetnik in direktor zavoda Festival slovanskih kultur, prav tako nekdanji sodelavec Trnfesta Artur Azarkevič jih je rešil pred javno dražbo tako, da je kot prokurist podjetja Don-Sol kupil nepremičnino. 13. februarja istega leta je postal tudi izvoljeni predsednik KUD-a France Prešeren. Več o dogovoru med njimi Pelicon. 

- Izjava

Kudovci s kupoprodajno pogodbo speljani na led, evikcije
 / 25. 1. 2018
Azarkeviču v društvu očitajo predvsem to, da je zlorabil položaj, ko je istočasno bil predsednik društva KUD in prokurist podjetja Don-Sol, ko je prodal KUD omenjenemu podjetju. Očitajo mu tudi, da je sklenil kupoprodajno pogodbo, ne da bi o tem obvestil izvršni odbor društva, del spora pa je bila tudi nižja cena, kot je bilo dogovorjeno, namesto 705 tisoč evrov je bila cena le 450 tisoč evrov. Prav tako mu očitajo lanski Trnfest, ki se je izvajal pod tradicionalnim imenom, ki jim ne pripada kot dodatek kupljeni nepremičnini. Kurniku se stvar zdi preprosta in jasno postavljena. 

- Izjava

Prav tako, pravijo, so tudi KUD-ovci lepo vabljeni.

- izjava

Pod enakimi pogoji misli enako plačilo. Včasih so lahko ustvarjalci brezplačno uporabljali prostor za vaje, če so se prijavili na KUD-ov razpis in ga prejeli. To je pomenilo, da jim je KUD v primeru vstopnine vzel del dobička. To ni veljalo, če so bili dogodki brezplačni.

Lansko leto so iz Centra slovanskih kultur France Prešeren klicali KUD-ovce, ker sami niso imeli pogojev za konkuriranje na razpisu za festival. Iz društva pravijo, da so bili veseli vabila k sodelovanju, ampak da so predtem želeli razrešiti obstoječa nestrinjanja, kar pa se je izkazalo za nemogoče. Trenutna tajnica KUD-a Mateja Šušteršič.

- Izjava

Letošnji novi-stari festival TrNOVfest ima zelo enostavno zastavljen program. Vsak dan začne se ob 18.00 z nastopajočimi glasbeniki, temu pa sledi zabava z Dj-i do 5.00 zjutraj. Izbor glasbe je nekoliko bolj komercialen, kot smo bili vajeni. Med nastopajočimi letos so tako Zabranjeno pušenje, Manouche, Nipke, Crvena jabuka in tako dalje. Med bendi pa ne bo udeležencev Evrovizije Zale in Gašperja, ki sta na Facebooku zapisala, da je organizator odlašal s podpisom pogodbe in najavil njun nastop, še preden se je za to dogovoril z njima.

Mimo muzike je stari Trnfest prav tako več časa namenil tudi drugim povezovalnim dejavnim, včasih celo integralnim delom festivala, raznolikim delavnicam. 

- Izjava

OFFsajd je pripravila Trnovčanka Anja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness