Turški vpadi - v Sirijo

Oddaja
Idlib
9. 10. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Turška izvidnicaPo napovedih turškega predsednika Recepa Tayipa Erdogana, ki se trenutno mudi v Ukrajini - še eni državi, ki se spopada z uporniki -, je v okviru vzpostavljanja mirovnih območij v Sirijo vstopil manjši konvoj turške vojske, namenjen izvidnici. Turška vojska je po dogovoru z Rusijo in Iranom zadolžena za vzpostavitev mirovne cone v provinci Idlib, ki jo v največji meri nadzoruje islamistična skupina Hajat Tahrir al Šam. Gre za organizacijo, nastalo januarja letos po prestrukturiranju Fronte Al Nusra, sirske veje Al Kajde.

SirijaHajat Tahrir al Šam je zasedla mejne prehode province, kar ji s pobiranjem davkov prinaša velik vir dohodka. Več o organizaciji pove Yezid Sayigh z bližnjevzhodnega centra Carniege.

izjava

Turčija novonastale skupine Hajat Tahrir al Šam ne podpira. Bliže so ji organizacije, povezane z Muslimansko bratovščino, s katero je povezana tudi v Turčiji vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj. S posredovanjem v sirski regiji Idlib želi Turčija doseči prevlado drugih organizacij, kot sta gibanje Zenki in Ahrar al Šam, pove Sayigh.

izjava

Nekatere od skupin, ki jih podpira Turčija, so del Svobodne sirske vojske, povečini pa jih ne gre metati v isti koš, razloži Sayigh.

izjava

mirovne coneVzpostavitev štirih mirovnih območij v Siriji je rezultat tripartitnih mirovnih pogajanj med Rusijo, Iranom in Turčijo, ki so potekala v kazahstanski prestolnici Astana in so se zaključila septembra letos. Yezid Sayigh komentira mirovni proces.

izjava

Združene države Amerike so se v zadnje pol leta od dogajanja v Siriji oddaljile. Prav tako so prenehale z napadi na sirsko vojsko. Njihovo stališče do pogajanj v Astani opiše Sayigh.

izjava

Sirske oblasti turškemu posredovanju uradno ne nasprotujejo, a kot pove Sayigh, zanje ni legitimno. Tako Sirija kot Turčija imata skupne interese v boju proti kurdskim separatistom na vzhodu Turčije in severu Sirije. Po Sayighovem mnenju Sirija računa, da Turčiji ne bo uspelo vzpostaviti močne nadvlade v regiji Idlib, kar sklepajo po neuspešnosti operacije Evfratov ščit, v kateri je turška vojska na pol presekala svobodna kurdska ozemlja v Siriji.

izjava

Vojna v Siriji odpira mnogo geopolitičnih vprašanj, kamor sodijo tudi odnosi med Turčijo in Združenimi državami Amerike. Ti so se dodatno zaostrili danes, ko sta državi vzajemno prekinili izdajo vizumov. ZDA so prav tako kritizirale Turčijo zaradi nakupa ruskega raketnega sistema za zaščito zračnega prostora. Sayigh vzroke za ohladitev odnosov vidi predvsem v notranji politiki obeh držav.

izjava

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

full zemljevidov ...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness