Turški Maček

Oddaja
erdogan
15. 5. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan se je vnovič izvlekel. Namesto poraza, ki so mu ga na predsedniških volitvah napovedovale predvolilne javnomnenjske ankete, je Kemala Kılıçdaroğluja, glavnega opozicijskega kandidata iz republikanske stranke, premagal za več kot štiri odstotke oziroma za več kot dva milijona glasov. Bo pa moral Erdoğan prvič, odkar se je odločil vladati s predsedniškega namesto s premierjevega stolčka, v drugi krog volitev. Dobil je namreč okoli 49,5 odstotkoa glasov, za zmago v prvem krogu pa bi moralo zanj glasovati prek 50 odstotkov volivcev. Kljub temu da še niso preštete vse glasovnice, je državna volilna komisija uradno sporočila, da bo za izvolitev predsednika potreben drugi krog. Očitno zmago je koalicija desnih strank, zbrana okrog vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj, znane kot AKP, dosegla na parlamentarnih volitvah. Tudi če se bo Kılıçdaroğluju v drugem krogu posrečil preobrat, bo moral vladati s parlamentom, v katerem bo večino še zmeraj obvladoval Erdoğan.

Prevprašujemo zagotavljanje humanitarne pomoči v Siriji po potresu
 / 17. 2. 2023

Da Erdoğan ni bil izvoljen že v prvem krogu, bi lahko razumeli kot uspeh opozicije. Toda Alp Kayserilioğlu, v Istanbulu živeč politolog, ki piše doktorat o hegemoniji in odporu v dobi vladavine Erdoğanove stranke, meni nasprotno – da je volilni rezultat glede na vse okoliščine za Erdoğana jasna zmaga. 

Izjava

Kemal Kılıçdaroğlu je nekdanji poslanec turškega parlamenta iz Republikanske ljudske stranke, ki jo je ustanovil oče turške republike Mustafa Kemal Atatürk. Na volitvah je Kılıçdaroğlu nastopal kot kandidat zavezništva šestih opozicijskih strank. Obljublja konec diktatorskega načina vladanja in ponovno vzpostavitev parlamentarne demokracije v Turčiji. Poleg Erdoğana in Kılıçdaroğluja se je v predsedniško bitko podal tudi Sinan Oğan, kandidat Stranke nacionalistične akcije, ki z Erdoğanovo stranko sodeluje, a je še bolj trdo desna od nje. Oğan je prejel približno pet odstotkov glasov, zaradi česar bi lahko bili njegovi volivci v drugem krogu odločilni.

Kultiviramo prihajajoče predsedniške volitve v Turčiji
 / 5. 5. 2023

Na referendumu leta 2017 so volivci podprli ukinitev funkcije predsednika vlade in spremembo sistema v predsedniško republiko. Zakonodajo je turški parlament kasneje potrdil z zavezništvom Erdoganove Stranke za pravičnost in Stranke nacionalistične akcije, krajše MHP. MHP je ustanovila svojo ulično militantno krilo, imenovano Sivi volkovi, ki ga stranka že desetletja uporablja za nasilno obračunavanje s političnimi nasprotniki. 

Parlamentarni prag je turški parlament lani znižal z 10 na 7 odstotkov. To pomeni, da mora stranka ali zavezništvo strank za izvolitev v parlament prejeti vsaj sedem odstotkov glasov. Včeraj je preboj v parlament uspel trem zavezništvom. To je uspelo ljudskemu zavezništvu, ki ga poleg AKP sestavljajo MHP in še dve konservativni stranki. Zavzeništvo bo imelo v parlamentu okrog 322 od skupno 600 sedežev. 212 sedežev je dobilo opozicijsko Narodno zavezništvo, sestavljeno iz šestih strank, ki so za predsednika podprle Kılıçdaroğluja. Delavsko in svobodnjaško zavezništvo, ki ga sestavljajo delavske, levičarske in svobodnjaške stranke, je osvojilo 66 sedežev. Zaradi parlamentarne razporeditve strank Diego Cupolo, urednik portala Turkey Recap, pojasnjuje, da bo turška politika v primeru Kiliçdaroglujeve zmage na predsedniških volitvah pristala v pat položaju. 

Izjava

V provinci Van na vzhodu Turčije je volitve na povabilo Demokratične ljudske stranke oziroma HDP v imenu Evropske levice opazovala članica Levice Valentina Škafar. Vprašali smo jo o morebitnih volilnih nepravilnostih.

Izjava

Kot poroča Valentina Škafar, je večjo nepravilnost predstavljala tudi prisotnost vojske na voliščih v regijah s kurdskim prebivalstvom.

Izjava

Kot pojasnjuje opazovalka, volilni dan ni minil mirno. Po zaprtju volišč je prišlo do več nasilnih incidentov.

Izjava

Ali v primeru poraza obstaja možnost, da bi Erdoğan poskušal izpodbijati rezultat? Kayserilioğlu meni, da le v primeru izredno majhne razlike. 

Izjava

Po besedah Kayserilioğluja bodo o volitvah v drugem krogu odločali volilci stranke MHP. Komu bodo namenili svoje glasove, pa je v veliki meri odvisno od tega, koga bo podprl Sinan Oğan.

Izjava

Po mnenju Diega Cupola bodo Oğanovi volivci v drugem krogu večinsko podprli Erdoğana.

Izjava

Turčija začela z novo vojaško operacijo na severu Sirije
 / 22. 11. 2022

Rezultat drugega kroga predsedniških volitev bo nedvomno pomembno vplival na širšo regijo Bližnjega vzhoda, kjer je Turčija ena vplivnejših držav. Vojaško in ekonomsko je namreč vpletena v širši regiji. Erdoğanova vlada je v zadnjih letih začela z eksplicitno ekspanzionistično zunanjo politiko; leta 2018 je okupirala sirsko planoto Afrin, ki je bila pred tem del Avtonomne administracije severovzhodne Sirije, poznane tudi kot Rožava. 

Več o tem pove anonimna novinarka iz Rožave in administratorka Telegram kanala Womans Life Freedom

Izjava

Bolgarija in Turčija podpisali sporazum o dobavi zemeljskega plina
 / 4. 1. 2023

Erdoğanovi oblasti torej še ni videti realnega konca. Vse bolj jasno je, da je Erdoğan maček z 9 življenji, teh pa mu očitno še ne zmanjkuje. 

Offsajd je pripravil vajenec Matej, pomagal je Pero.

Vir fotografije: pirlagojeno po President.gov.ua, creative commons, in wikiHow, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness