Ugrabitev, spodrsljaj ali ...?

Oddaja
3. 7. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

Portugalska, Španija, Italija in Francija so sinoči prepovedale prelet svojega zračnega prostora predsedniku Bolivije Evu Moralesu, iz Moskve namenjenemu v La Paz. Ta je nato prisilno pristal na Dunaju, od koder je čez Atlantik le poletel po trinajstih urah. Brez zloglasnega Edwarda Snowdena, katerega prisotnost na letalu so sumile omenjene države, z izjemo Avstrije, katere policija pa je vendarle letalo preiskala in pomirila zaskrbljene evropske države, češ da žvižgača na letalu ni. Preiskavo letala s strani avstrijske policije bolivijski vrh sicer zanika.

Predsednica Argentine Cristine Fernandez de Kirchner se je na incident sprva odzvala z zapisom „Vsem se je zmešalo“ kot odgovor evropskim oblastem in v podporo Evu Moralesu, nedavno pa je še za danes najavila tudi izredni sestanek predsednikov Skupine Južno-ameriških nacij v organizaciji perujskega predsednika Ollante Humale. Nasploh so odzivi večine latinsko-ameriških predsednikov izraz ogorčenja, medtem ko podpredsednik Bolivije Alvaro Garcia Linera pravi, da so Moralesa „ugrabili imperialisti“.

Kako pa včerajšnji dogodek ocenjujeta bivši predsednik države Danilo Türk in novinar Dela ter nekdanji dopisnik iz Moskve in Washingtona Boris Čibej?

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness