Uradne paramilice

Aktualno-politična novica
 Al-Hashd Al-Sha'abi
28. 11. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Iraški parlament je z 208 glasovi od 327-ih potrdil zakon, ki legalizira Ljudske mobilizacijske enote oziroma Al-Hashd Al-Sha'abi. Gre za skupino večinoma šiitskih milic, ki so močno vključene v boj proti Islamski državi v Iraku. Zakon jih postavlja ob bok uradni iraški vojski in pod vrhovno poveljstvo premierja, to je trenutno Haider al-Abadi. Do sedaj so milice sicer delovale v okviru Ministrstva za notranje zadeve, vendar brez vrhovnega poveljstva. Enote so namreč sestavljene iz številnih raznolikih milic, ki imajo vsaka svojega poveljnika.

Ljudske mobilizacijske enote so bile vzpostavljene junija 2014, ko je ajatola Ali Al-Sistani razglasil fatvo in pozval za boj sposobno moško prebivalstvo, naj se bori proti Islamski državi. O okoliščinah nastanka in sestavi Ljudskih popularnih enot več pove Renad Mansour iz Royal Institute of International Affairs:

Izjava

Poleg že obstoječih milic so mobilizacijo izkoristile tudi politične stranke, ki so začele ustanavljati svoje milice. Nekaj največjih milic opiše Mansour:

Izjava

Na večino milic ima močen vpliv Iran, ki jih preskrbuje z orožjem, meni Primož Šterbenc z Univerze na Primorskem:

Izjava

Milice, ki imajo večinsko šiitsko članstvo, čeprav je med njimi tudi nekaj Sunitov, Jazidov in drugih pripadnikov manjšin, so v preteklosti pokazale izrazito sektaško naravo. Maščevalni napadi na sunitsko prebivalstvo niso bili redkost. Suniti zato zakona niso podprli, češ da legalizira šiitsko diktaturo. Razloži Šterbenc.

Izjava

Šterbenc meni, da Abadiju ne bo uspelo vzpostaviti nadzora nad milicami, po eni strani zaradi razkola v lastni stranki, po drugi zaradi vpliva Irana.

Izjava

Mansour razloži, da si Abadi prizadeva milice depolitizirati, medtem ko jih nekdanji premier Nouri al-Maliki želi izkoristiti za podporo pri naslednjih volitvah:

Izjava

Veliko milic podpira Abadijevega političnega rivala, nekdanjega premierja Nourija al-Malikija. Politična pripadnost milic je raznolika, zaradi njihove izjemne priljubljenosti med prebivalstvom pa jih politične stranke želijo izkoristiti za svoje cilje, razloži Mansour:

Izjava

Večjih sprememb zakon ne bo prinesel. Vloga milic je namreč kljub temu, da so po novem zakonu formalizirane, še vedno nejasna, zaključi Mansour:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness