USKOšKa dediščina zagrebške uprave

Oddaja
1. 7. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Prestolnico naše južne sosede že drugi dan pretresajo aretacije lokalnih politikov, poslovnežev in državnih uradnikov. Hrvaški USKOK, Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, je do časa pripravljanja oddaje vsaj 18 oseb pridržal zaradi sumov plačevanja in prejemanja podkupnin. Rdeča nit, ki povezuje vse osumljence, je sodelovanje z letos umrlim dolgoletnim zagrebškim županom Milanom Bandićem.

Med vsemi aretacijami pa je najodmevnejša aretacija dosedanjega generalnega direktorja Hrvaške radiotelevizije, Kazimirja Bačića. Domnevajo namreč, da je županu Bandiću lani prinesel vrečko s 50 tisoč evri podkupnine, da bi svojemu poslovnemu partnerju olajšal gradnjo stanovanjskega naselja Vrtovi svjetla. Bačić ima z ženo v lasti pet stanovanj, tri hiše, apartma v Selcih v Kvarnerju in poslovni prostor v Dubrovniku v skupni vrednosti okoli milijon evrov in pol. Njegov prihod na položaj generalnega direktorja HRT-ja opiše politični analitik Žarko Puhovski.

Izjava.

Zagrebške javne površine pod pritiski kapitala
 / 30. 11. 2016
Kazimir Bačić je na svoj položaj prišel leta 2017, od takrat pa se okrog njega vrstijo pritožbe in škandali. Novinarka Maja Sever je na svoji Facebook strani naštela kar 17 javnih pritožb Hrvaškega novinarskega društva, ki jih je to podalo do njegove aretacije. O težavah v upravi HRT-ja v času Bačićevega dela nam pove Sanja Mikleušević Pavić, predsednica sekcije Hrvaškega novinarskega društva na Hrvaški televiziji.

Izjava.

Zaradi kritike generalnega direktorja je skupaj s Hrvaškim novinarskim društvom in drugim HRT-jevim novinarjem Hrvojem Zovkom trpela tudi Mikleušević Pavić. HRT jo je zaradi domnevnega obrekovanja in škodovanja njegovemu ugledu tožil za več kot 6500 evrov, novinarsko društvo pa za dodatnih 27 tisoč evrov. Sama se sprašuje, ali bodo enako ukrepali proti aretiranemu direktorju.

Izjava.

Poleg Bačića je bilo aretiranih veliko zaveznikov in partnerjev nekdanjega župana Milana Bandića, denimo nekdanja ministrica za zdravje Ana Stavljenić Rukavina, gradbeniški poslovnež Ivan Papić in vsaj en mestni svetnik. Najslavnejši med aretiranimi je seveda Denis Mohenski, znan tudi pod imenom »kralj adventa«, ki mu je pripadlo kartelno oddajanje stojnic v času zimskih praznikov na Trgu bana Jelačića v Zagrebu, potem ko mu je prijatelj, gospod župan, prepustil upravljanje javnega zemljišča.

Izjava.

Lokalne volitve na Hrvaškem
 / 18. 5. 2021
Politični imperij župana Bandića, čigar županovanje je trajalo dobrih 15 let, je propadel po volitvah, ki so potekale po njegovi smrti 28. februarja. Na njih sta tekmovala desno Domovinsko gibanje in levo-zelena koalicija »Možemo!«, po slovensko »Zmoremo!«, ki je na koncu tudi zmagala. Novi župan je postal Tomislav Tomašević, ki se je kmalu povzpel na vrh lestvic priljubljenosti. Več o koaliciji in težavah, s katerimi se sooča, pove Puhovski. 

Izjava.

Novi zagrebški župan Tomislav »Možemo, ali je gradska blagajna prazna!« Tomašević je po množičnih aretacijah na novinarski konferenci predstavil strategijo soočanja s korupcijo v tem mandatu, predvsem v času božičnih praznikov.

Izjava.

Hrvaški policisti sicer niso prejeli le občinskih svetnikov in direktorjev, temveč tudi dva voznika, ki sta delala za Bandića. Osumljena sta namreč vpletenosti v poskus podkupovanja. Njuna vloga pa je še pomembnejša, kot nakazujeta njuna naziva.

Izjava.

Prebivalci Zagreba od nove oblasti pričakujejo veliko. Ljudstvo označuje korupcijo kot največji problem hrvaške družbe, država pa je po dojemanju korupcije med prebivalci četrta najslabša v Evropski uniji, tik pred Romunijo, Bolgarijo in Madžarsko. Zato tudi takšne, razmeroma nepomembne akcije pridobivajo velik simbolni pomen.

Izjava.

OFFsajd je poneveril vajenec Srđan, podkupnino je prejel Virant.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness