V enajsto leto NUK-a II

Aktualno-politična novica
30. 11. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Preteklost in prihodnost projekta NUK 2
 / 23. 9. 2020

V današnjem OFFsajdu o projektu, ki je v prepovedanem položaju že vsaj desetletje. Predsednik vlade Robert Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta napovedala začetek gradnje nove stavbe Narodne in univerzitetne knjižnice. Zagotovila sta, da bodo z gradnjo projekta v vrednosti 102 milijona evrov pričeli prihodnje leto. NUK 2 naj bi končali do leta 2026. V preteklem tednu so vplačali 1,6 milijona evrov komunalnega prispevka, gradbenega dovoljenja še nimajo. Pridobili naj bi ga še v decembru. Sicer pa zgodovina NUK-a 2 sega že v 80. leta preteklega stoletja. Takrat je bil izveden prvi natečaj za njegovo izgradnjo, a ta ni bil realiziran. Leta 2012 je bila na mednarodnem natečaju za projekt izbrana rešitev biroja Bevk Perović arhitekti. Od zmage na razpisu pa do leta 2019 je po besedah arhitekta Matije Bevka projekt nekoliko zastal, v letu 2019 so začeli s posodobitvami do danes, ko je bil komunalni prispevek končno plačan. Še vedno je treba izbrati gradbenega izvajalca, za kar bo razpis predvidoma odprt v drugi polovici prihodnjega leta, predtem pa še končati arheološke raziskave in projektno dokumentacijo. 

Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter predstavniki NUK-a so dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij, ustanovitvi stavbne pravice in začasni uporabi dela nepremičnin za gradnjo sklenili že pred letom dni. Med drugim je bilo problematično lastništvo nepremičnine za izgradnjo NUK-a 2, torej današnjega parkirišča med Zoisovo in Slovensko cesto. Več o trenutni situaciji z lastništvom pojasnjuje minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič.  

Izjava

Kakšne so bile omejitve projekta in zakaj je sklep o izgradnji NUK-a 2 potreboval dobra štiri desetletja, povzema Žiga Cerkvenik iz Narodne in univerzitetne knjižnice. 

Izjava

A to niso edini zapleti v dolgi zgodbi izgradnje projekta. V letu 2010 je zaradi suma korupcije, zlorabe uradnega položaja, zavestnega kršenja predpisov, ponareditve uradnih listin na škodo proračuna in lastnikov na območju gradnje NUK-a 2 mestni svetnik stranke Zelenih Miha Jazbinšek kazensko ovadil ljubljanskega župana Zorana Jankovića, nekdanjo ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojco Kucler Dolinar, njenega takratnega naslednika Gregorja Golobiča in državno tožilko Milko Brulc. Podrobno zadevo opiše Miha Jazbinšek.

Izjava

Zanimalo nas je tudi financiranje projekta. Minister Papič.

Izjava

O arhivih in narodni knjižnici. Tretji del sage o projektu NUK 2.
 / 9. 10. 2020

Načrtov za izgradnjo projekta je bilo torej več. Ker prvi načrt, še iz razpisa iz 80. let prejšnjega stoletja, ni bil več aktualen, so leta 2012 razpisali novega. Kakšne so bile zahteve ministrstva in vodstva NUK-a, pojasnjuje odgovorni arhitekt in eden izmed avtorjev zmagovalnega projekta Matija Bevk.

Izjava

Dodaja tudi, kako se projekt razlikuje od prejšnjega.

Izjava

Nadaljevanje kulturnih novic o projektu NUK 2
 / 1. 10. 2020

Naloga nove stavbe pa bo drugačna od starega NUK-a, katerega pomembnost temelji na hrambi arhivskega gradiva.
 
Izjava

Za študente bo bistvena pridobitev nočna čitalnica, ki je v prestolnici nujno potrebna. 

Izjava

Morda bo dolgoletni projekt izgradnje nove stavbe Narodne in univerzitetne knjižnice tako vendarle dobil svoj epilog. 

Izjava

OFFsajd je pripravila vajenka Zala, mentorirala je Tia. 
 

Vir fotografije: STA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

🦉

žiga cerkvenik LOL

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness