V Izraelu nič novega

Aktualno-politična novica
24. 12. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

O novi izraelski vladni koaliciji
 / 21. 4. 2020
Izraelska vlada, ki je nastala iz nestabilnega zavežništva med večnim Benjaminom Netanjahujem in Benijem Gancem – ki je bil najprej njegov smrtni sovražnikom, nato pa podpredsednik njegove vlade – je včeraj dokončno razpadla. Izraelce tako marca prihodnje leto čakajo že četrte volitve v dveh letih. Po tem, ko je so bile potrebne ene redne in dvoje predčasne volitve, aprila in septembra leta 2019 ter marca letos, da se je formirala vlada med Netanjahujevim Likudom in Gancevo Modro in belo stranko, je ta vlada razpadla po manj kot enem letu. Široke razpoke so se v tej vedno nestabilni koaliciji začele kazati že pozno poleti, ob sprejemanju proračuna. Izrael ni sprejel rednega proračuna že od leta 2018 in sprejetje proračuna za naslednje leto je bila ena izmed osnovnih zavez koalicijske pogodbe. Več o postopku novinarka spletnega portala +972, Dahlia Scheindlin :

Izjava

V zadnjem tednu je Netanjahu z Gancem sicer poskušal doseči dogovor.

Izjava

Postopek sprejemanja proračuna je sicer le manifestacija golega boja za oblast med Netanjahujem in Gancem. Slednji bi moral po koalicijskem dogovoru čez manj kot eno leto, namreč prihodnji november, prevzeti premierski položaj. Netanjahu se temu na vsak način poskuša izogniti, tudi zaradi sodnih procesov, v katere je vpleten.

Izjava

Proti Netanjahuju so bile vložene tri kazenske obtožnice zaradi korupcije, že v nekaj mesecih pa naj bi se začel tudi sodni proces.

Izjava
Ganc se je ob prihodu na politični parket predstavljal kot branitelja izraelske pravne države in kot največji up izraelskega liberalnega centra v boju za odstranitev Netanjahuja s premierskega položaja. S vstopom v vladno koalicijo z Likudom se je pri večini svojih volivcev diskreditiral in je sedaj malo več kot politični zombi.

Izjava
Brez težav pa ni tudi Netanjahu, ki se sooča z nemirom v lastnih vrstah. Priljubljeni likudovec mlajše generacije Gideon Saar je pred tremi tedni izstopil iz vladajoče stranke in ustanovil svojo. Desnemu izzivalcu Netanjahuja javnomnenjske raziskave za zdaj napovedujejo 18 poslanskih sedežev v 120-sedežnem knesetu. Več o Saaru Scheindlin:

Izjava

Saar je v Likudu pridobil relativno veliko število zaveznikov.

Izjava

A kot opozarja Scheindlin, vse to še nikakor ne pomeni, da se Netanjahujev čas izteka. Izraleski premier je že mnokograt pokazal, da je politični maček, ki vedno pristane na nogah.

Izjava

Osnovno pravilo izraelske politike v zadnjih petnajstih letih je, da Benjamin Netanjahu vedno zmaga. Izraelska samooklicana leva sredina je znova pokazala, da ga ni zmožna odstraniti z oblasti. Po tem, ko je spodletel tudi poskus združitve po principu “vsi proti Netanjahuju” je vse bolj jasno, da bo njegov naslednik najverjetneje prišel z desne. Gideon Saar poskuša ponoviti potezo Ariela Šarona, ki je leta 2005 izstopil iz Likuda in ustanovil novo stranko Kadima, ta pa je od Likuda začasno prevzela primat na desnem političnem polu. A Šaron je bil narodni heroj, ki je dvakrat zavzel polotok Sian. V Saaru ima Netanjahu precej manj grozečega nasprotnika.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness