Vaša naloga je, da se učite

Aktualno-politična novica
16. 2. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Grški študentski protesti
 / 12. 11. 2019
Grška vlada je sprejela nov skupek zakonov, ki ureja področje šolstva. Zakonski paket, znan po priimku ministrice za šolstvo Niki Kermaus, je požel močno nasprotovanje predvsem študentov, a tudi profesorjev. Medtem ko proti zakonu študentje organizirajo množične proteste v večjih grških mestih, sindikati na področju izobraževanja profesorje pozivajo k stavki. Zakon prenavlja način ocenjevanja študijskih programov, poleg tega pa policiji omogoča vstop na do nedavnega avtonomno univerzo. To sicer za grško univerzo ni nič novega; leta 2019 je grška vlada prvič fizično posegla v univerzitetne prostore, kjer je takrat potekala protestniška vstaja. 

Za študente je sporno predvsem to, da bo na univerzah vzpostavljena permanentna prisotnost policije. Ta seveda ne bo pod nadzorom univerze, ampak vlade. Problem opiše Marilia Keating, študentka biologije na Nacionalni univerzi v Atenah in članica lokalne študentske organizacije:

Izjava

Kot opozarja Keatinge, je vlada izkoristila pandemijo, zato da je sprejela zakon.

Izjava

George Souvlis z Demokritove univerze v Trakiji ocenjuje, da vlada s sprejetimi zakoni ne samo daje pooblastila policiji, ampak tudi finančno spodkopava temelje univerze.

Izjava

Platon Tinios z Univerze v Pireju policijska pooblastila pojasnjuje s stališča, ki je bližje vladi pod vodstvom konservativne Nove demokracije. Po njegovem je namreč problem v nekaj nasilnih posameznikih na univerzi, proti katerim pa univerza sama ni znala ukrepati.

Izjava

Vendar Keatinge poudarja, da spremembe zakonov v splošnem težijo k večji represiji na univerzah. Ne samo z uvedbo policije, ampak tudi z uzakonitvijo drakonskih disciplinskih postopkov proti manjšim kršiteljem.

Izjava

A, kot pove Keatinge, je reforma izobraževanja, ki trenutno poteka v Grčiji, precej obsežnejša od vprašanja avtonomnosti univerz. Dotika se namreč vseh stopenj izobraževanja in zaposlenih v šolstvu.

Izjava

Poleg obračuna z avtonomnimi območji na kampusih je glavni cilj vlade narediti visoko izobraževanje v Grčiji narediti bolj učinkovito. To pomeni predvsem zmanjšanje časa študija in izključitve tako imenovanih “večnih študentov”. George Souvlis z Univerze v Trakiji predstavlja temeljno spremembo v omenjenem zakonu.  

Izjava

Prav tako reforma zvišuje kriterije za opravljanje študija. Če bi na primer enaki kriteriji v pridobivanju kreditnih točk, kot jih vpeljuje tokratna reforma, veljali letos, približno četrtina študentov ne bi zaključila prve stopnje študija. Kot še meni naš sogovornik, bo to ustvarilo trg za nove privatne univerze, ki imajo prav tako naklonjenost trenutne vlade. Souvlis še opozarja na hiter in samovoljen način, s katerim je vlada sprejela izobraževalno reformo.

Izjava

Platon Tinios vladne zakone razume kot namenjene zmanjševanju števila študentov na univerzah. Po njegovih podatkih študira kar 80 odstotkov mladih, kar je za ohranjanje kvalitete študija preveč. Število študentov bi vlada zmanjšala z uvedbo skupnega standarda za vpis.

Izjava

Za zaključek Keatinge poudarja, da bodo študentje, četudi je bil zakon že sprejet, z aktivnosti proti njegovemu uveljavljanju nadaljevali.

Izjava

OFFsajd so pripravili vajenka Urša, mentorja sta bila Martin in Gal.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.