Vaistinu delaš

Oddaja
15. 4. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

˝Kristus je umrl za naše grehe, kakor je v Pismih. Pokopan je bil in tretji dan je bil obujen, kakor je v Pismih. Prikazal se je Kefu, nato dvanajsterim. Potem se je prikazal več kot petsto bratom hkrati. Od teh je še zdaj večina živih, nekateri pa so zaspali.˝

Letos se je kristusovo vstajenje večini vernikov, tistim, ki seveda niso spali, prikazalo na ekranih. Še bolj budno so Jezusa videli vstati od mrtvih v nekaterih župnijah v Dalmaciji, med katerimi izstopa splitska župnija Sirobuja pod vodstvom župnika Dona Josipa Delaša. Priljubljeni župnik, ki je s svojim delom v tujini in v župnijski cerkvi ključno pripomogel k izgradnji cerkve na Sirobuji, je že nekaj dni pred velikonočno mašo vernike vabil k obisku svetega obreda. Verniki so seveda svojega pastirja ubogali, kljub temu da to ni bilo dovoljeno tako po koronakriznih zakonih kot po navodilih pristojne Splitsko-Makarske nadškofije. Nič ne de, sveto mašo so obiskali tudi dodatni, nepovabljeni gostje - novinarji. To je častitljive župljane ujezilo do te mere, da so z njimi fizično obračunali. Končni izkupiček maše je torej petnajst posvečenih velikonočnikov, razbit novinarski telefon, razbita kamera, lažje poškodbe na roki novinarke Dalmatinskega portala Živane Šušak Živković in okrnjeno dostojanstvo Sirobuje. Nadškofija se je od Delaševega postopanja že oddaljila, za današnjo oddajo pa so bili nedostopni, odgovarjati ni hotel niti Don Delaš. Neljubi dogodek opiše Goran Gazdek, podpredsednik Hrvaškega novinarskega društva.

Izjava

Vsaki nedeljski maši sledi popoldne, ki ga verniki praviloma preživijo v krogu družine. Enako je storil tudi Don Delaš, ker pa zaradi zavezanosti Jezusu ne more imeti svoje družine, se je podružil s črnosrajčno mladino, okiteno s simboli fašistične paradržave na Hrvaškem med drugo svetovno vojno in napisom novinarji črvi. Njihovo ubrano petje velikonočnih uspešnic ste lahko slišali v začetku oddaje.  A sveta maša na Sirobuji ni edini napad na hrvaške novinarke in novinarje v času ukrepov proti širjenju epidemije, pojasni Gazdek. 

Izjava

Tudi brez fizičnih napadov vernikov na novinarje je njihovo delo v času koronakrize oteženo. Gazdek predstavi finančne zagate hrvaških novinarjev po vzpostavitvi vladnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije.

Izjava

Daleč od tega, da bi bili novinarji dandanes le v finančni stiski, Gazdek opiše oglaševalsko strategijo kriznega štaba za močnejši nadzor nad mediji.

Izjava

Kljub manevrom za nadzor nad mediji Hrvaško društvo novinarjev ocenjuje, da so se pristojne službe v primeru maše na Sirobuji odzvale v skladu s pričakovanji. Don Delaš je prejel še eno kazensko ovadbo za kršenje vladnih ukrepov, tri možakarje pa se preiskuje zaradi telesne in lastninske škode, ki so jo povzročili novinarki Šušak Živković. Poleg tega bo verjetno prvič uporabljen 315. b člen kazenskega zakonika, ki prepoveduje preprečitev dejavnosti, ki se izvaja v javno dobro. 

Izjava

Onkraj Kolpe in Sotle, na območju Ljubljanske in Mariborske metropolije, podobnih kršitev vladnih ukrepov za veliko noč po znanih podatkih ni bilo. Janez furman, župnik v Logu pri Zidanem Mostu, Mariji-Širje in Razboru, pojasni, da je prepoved obiskovanja svetih obredov večja težava za vernike kot za njihove pastirje.

Izjava

Maševanju iz oči v oči so se odrekli vsi slovenski župniki, saj so jim škofje tako zapovedali, opozarja Furman, vendar  spoštovanje rimokatoliške hierarhije cerkveni dostojanstveniki v različnih državah dojemajo drugače. 

Izjava

Župniki bodo omejitev gibanja lažje preživeli s pomočjo solidarnostnih mehanizmov, ki so med njimi vzpostavljeni.

Izjava

Verniki so se medtem že navadili na digitalne oblike opravljanja religijskih ritualov in obredov. Furman pojasni, da so video svete maše bolj obiskane kot fizične.

Izjava

V luči medijskega uravnoteževanja pod taktirko velikega vodje naj ob številnih velikonočnih, vuzemskih, prihajajočih vaskrsnih in bajramskih čestitkah voščimo tudi nesrečnikom, ki svoje vere še niso našli. “Dragi državljanke in državljani, dragi rojaki v zamejstvu in po svetu, dragi prijatelji: Janez Ivan preizkuša našo vero in zaupanje. Naj bo letošnja velika noč še bolj praznik družine kot doslej. Bog varuj Janeza Ivana!”

Don Josip Delaš

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness