Varda proti policiji

Aktualno-politična novica
19. 5. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Andrej Šiško in Matej Lesjak obsojena, dežela Štajerska obstaja
 / 29. 3. 2019
Samooklicane slovenske paravojaške enote niso nova pogruntavščina v samostojni državi, a se za razliko od postrojb trenutne vladajoče stranke v preteklosti, sodobne uniformirane skupine ne izmikajo javnemu očesu. Najbolj vidna izpostava, Slovenska varda pod vodstvom Andreja Šiška, predsednika stranke Gibanje zedinjena Slovenija, se je spet znašla v težavah s policijo - oziroma obratno, policija se je znašla v težavah z vardo. To samo po sebi ni nič novega, saj tudi vodja varde sam presneto dobro pozna notranjost sodne dvorane. Ne, tokrat ne gre za rušenje ustavne ureditve tako kot leta 2019, ko je bil Šiško obsojen hujskanja k nasilni rušitvi ustavne ureditve z oboroženim uporom, niti za razžalitev uradne osebe, ki je je bil obtožen nekoliko zatem. Pač pa pri vardi menijo, da je njihova vozila na poti na tabor policija nelegalno profilirala in kasneje nelegalno stopila na zasebno zemljišče ter opravila pogovor s prisotno osebo.

Štajerska varda je čez vikend v Slovenski Bistrici organizirala tabor, na katerem so uvajali nove pripadnike. Vse tri dni so doživljali obiske policije ter novinarjev. V soboto je pred zapornico vardovskega vadbišča prispela ekipa RTV Slovenija, ki je želela zastaviti nekaj vprašanj. Več o poteku dogodka nam pove Andrej Šiško. 

Izjava

Štajerska varda naj bi imela z RTV Slovenija že v preteklosti težave. Šiško je zagotovil, da ne z novinarji, pač pa z uredniki in samim vodstvom. Pred pol leta naj bi namreč posneli potek enega izmed taborov, potem pa en dan pred snemanjem oddajo odpovedali. Teorija zarote seveda pravi, da je nekdo z vrha oddajo odpovedal in s tem kontroliral vsebine RTV. Ne ravno po bontonu, a Šiško je šel še dlje, češ da je tako dejanje proti protokolom in dolžnostim RTV - ta naj bi bila zavezana poročati o dogodkih, ki so za državljane in državljanke pomembni, mednje pa spada tudi urjenje varde. Konflikt je ponovno vzplamtel čez vikend, ko v večernih poročilih niso objavili niti ene minute pogovora s Šiškom. Nevljudno, res. To pa še ni vse! RTV naj bi sodelovala tudi s policijo, ki brez zadržkov širi informacije o zbirališču varde.

Izjava

Če bi se težave s policijo ustavile tam, bi se verjetno iz tega izcimila le objava na socialnih omrežjih varde. Tako naj bi policija vardovce na poti na taborjenje ustavila ter jim grozila s prijavo na zdravstveni inšpektorat. Več pove Šiško.

Izjava

Če predvidevamo, da je to res, se Šiško o nezakonitosti dejanj policije enkrat za spremembo ne moti. O postopkih in njihovi pravni podlagi spregovori profesor s Pravne fakultete Maribor Miha Šepec. 

Izjava

Štajerska varda in sedem kosov imitacij orožja
 / 25. 11. 2019
Policija naj bi vardovcem sledila cel vikend, a so slednji le uspeli iz limon ustvariti limonado - svoje vajence so poslali na vohunsko misijo za kifeljci, tako, v izobraževalne namene. Po opravljenih nalogah so se v nedeljo vardovci odpravili s posestva ter se namestili v bar, a naročili le brezalkoholne napitke. Mocktail, prosim, pa z dežničkom. Medtem je policija vdrla na zasebno posest, kar je eden izmed smrtnih grehov neoliberalizma. Miha Šepec se s Šiškovo trditvijo, da policija pristojnosti za tako postopanje nima, ne strinja.

Izjava

Za koga predstavljajo varnostno tveganje Šiškovi zamaskirani paramiličarji, za prebežnike ali prebivalce?
 / 13. 11. 2019
Ne samo, da je policija stopila na zasebno posest, celo grozila naj bi lastniku z odvzemom lastnine. Edini logični odziv je - obisk približno tridesetih ljudi v vojaških uniformah na policijski postaji. Šepec predstavi zakonodajo, ki zadeva uniformiranje civilistov.

Izjava

Tako da varda: predlagamo jasne našitke, da kdo od novincev pri sebi ne zameša, ali je pripadnik Slovenske vojske ali pa se le rad podi po gozdovih. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.