varnost slovenskega medu

Oddaja
varoja
30. 12. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Danes se bomo dotaknili bolj prehlajenega poslušalstva, ki razbolelo grlo obliva z medom v čajčkih. Nedavno so prišle v javnost informacije o domnevni oporečnosti slovenskega medu. Nekateri slovenski čebelarji so pri zatiranju škodljivca uporabljali zdravju škodljiva zdravila s črnega trga, ki jih je prodajalo podjetje APIS M&D.

Slovenske čebelarje je razjarila izjava  direktorice inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreje Bizjak, da je zaradi uporabe zdravila tretjina slovenskega medu sporna, in izjava Mirana Brvarja, vodje Centra za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je dejal, da je med čebelarjev, ki so uporabljali ta zdravila, treba izločiti iz prometa. Čebelarji naj bi zaradi tega utrpeli veliko poslovno škodo in so predsednico inšpektorata za varno hrano, veterinastvo in varstvo rastlin Andrejo Bizjak pozvali k odstopu. Na inšpekciji odgovarjajo, da je bila njena izjava vzeta iz konteksta,  šlo naj bi za to, da je med sporen s stališča proizvajalca nelegalnih zdravil, ne pa s stališča nevarnosti za zdravje potrošnikov. To so potrdili tudi na inštitutu za varovanje zdavja, a hkrati so potrdili, da so prepovedana sredstva v vzorcih slovenskega medu bila najdena.

O tem smo se pogovarjali s toksikologinjo z Inštituta za varovanje zdravja Lucijo Perharič, inšpektorjem Jernejom Drofenikom in čebelarjem Ivanom Čoparjem. Vabljeni k poslušanju.

čebelica

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.