Veliki interesi velikih rib

Oddaja
Veliki interesi velikih rib
19. 7. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

ZemljevidSodišče Evropske unije danes obravnava pritožbo, vloženo na razsodbo decembra lani, v kateri je odločilo, da je trgovinski sporazum med Evropsko unijo in Marokom nelegalen. Maroko namreč že od leta 1975 okupira Zahodno Saharo in izkorišča njena naravna bogastva, s čimer krši mednarodnopravna načela, po katerih se sme danosti okupiranega teritorija izkoriščati zgolj v prid tamkajšnjih prebivalcev. Zaradi tega je Sodišče Evropske unije sporazum lani razveljavilo, na kar pa se je pritožil Evropski svet. Za nastop na današnji obravnavi glede pritožbe se je prijavilo tudi pet evropskih držav – Francija, Španija, Nemčija, Belgija in Portugalska –, ki bodo uradno zaradi proceduralnih nepravilnosti zastopale svoje in maroške interese.

Zgodovina sporov med Marokom in Zahodno Saharo je dolga. Kako je prišlo do pritožbe na sporazum med EU in Marokom, opiše evropski poslanec Ivo Vajgl:

Izjava

Odločbo sodišča iz decembra 2015 je fronta Polisario, legitimna zastopnica ljudstva Sahravi iz Zahodne Sahare, pozdravila. Mohamed Malainin, predstavnik Polisaria za Balkan:

Izjava

Kakšna je pozicija Polisaria, pojasni Malainin:

Izjava

Kakšen pa je bil odziv evropskih institucij, opiše Vajgl:

Izjava

rezerve fosfatovFrancija, Španija, Portugalska, Nemčija in Belgija so se prijavile k besedi na današnji obravnavi o pritožbi na decembrsko razveljavitev trgovinskega sporazuma med Marokom in Evropsko unijo. Na obravnavi bodo zagovarjale legalnost sporazuma, njegovo razveljavitev pa nameravajo izpodbijati na proceduralnih temeljih, saj naj Polisario ne bi imel pravice nastopati pred Sodiščem Evropske unije. Vendar so v ozadju drugačni interesi, pojasni Vajgl:

Izjava

Francija je imela že od nekdaj interese v Maroku in Zahodni Sahari, pove Malainin:rudnik fosfatov

Izjava

Begunsko taborišče Zahodne SahareNemčija pa se je na stališče v prid Maroka postavila v želji, da mu ustreže, saj bi tja rada vrnila množico beguncev iz Maroka. Potomka sahravijskih beguncev je tudi Aziza Brahim, ki jo poslušamo v podlagi. Nadaljuje Malainin:

Izjava

Po mnenju Vajgla podpora naštetih evropskih držav Maroku omogoča nekaznovano kršenje pravic Sahravijev:

Izjava

Vajgl pove, da tako države Evropske unije kot Združene države Amerike sicer …

Izjava

Francija zaradi svojih interesov z vetom preprečuje kakršnokoli rešitev problematike Zahodne Sahare v Združenih narodih, razloži Vajgl:

Izjava

Kakšni so obeti za prihodnost Zahodne Sahare in razrešitev vprašanja o trgovinskem sporazumu, razloži Vajgl:

Izjava

Na Radiu Študent dogajanje v Zahodni Sahari redno pokrivamo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness