Volilna zakonodaja in reformatorji

Oddaja
5. 5. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

V Državnem zboru je potekala predstavitev mnenj o spremembi ustave v delu, ki govori o volilnem sistemu in dveh z volilnim sistemom povezanima zakonoma. Enega je predlagala skupina poslancev na čelu z nekdanjim poslancem Pozitivne Slovenije Janijem Möderndorferjem, drugega pa državljani z zbranimi 5700 podpisi, spisala pa ga je Zveza društev upokojencev Slovenije.

 

Prvi je predlog spremembe ustave predstavil Branko Grims, poslanec Slovenske demokratske stranke, ki je v zadnjih dneh, ko so slovenskih politikov polna usta predčasnih volitev in njih datuma, tudi najbolj glasna v željah po uvedbi večinskega volilnega sistema. Za začetek poslušajmo kako je Grims, v nekaterih medijih razglašen tudi kot najbolj načitan in študiozen poslanec SDS, sicer pa magister politologije, analiziral polpreteklo volilno zgodovino.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

SDS na čelu z Grimsom, ki se z volilnimi sistemi ukvarja tudi znanstveno, torej kot odgovor na to, da ljudje volijo in vedno izvolijo isto, predlaga uvedbo večinskega volilnega sistema.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Prej omenjeni predlog za spremembo Zakona o volitvah v Državni zbor, ki je nastal pod okriljem ZDUSa in predvideva kombiniran volilni sistem je predstavil Ivan Kristan. Najprej o ciljih sprememb.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Kristan je zgoščeno predstavil tudi glavne spremembe.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Kot zadnja je predlog zakona, ki so ga vložili poslanci predstavila nekdanja Pozitivka Maša Kociper, ki je vskočila namesto kolega Möderndorferja, ki na predstavitev ni utegnil priti. Kaj so torej značilnosti njihovega predloga?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Po predstavitvi predlogov sprememb s strani predlagateljev je sledila še razprava tam prisotnih predstavnikov civilne družbe in ostalih zainteresiranih. V veliki večini so podpirali predlog kombiniranega volilnega sistema, ki ga je s podpisi državljank in državljanov v parlamentarno proceduro že pred več kot letom spravil ZDUS. Redakcija oddaje se je sicer zaključila še preden so do govorniškega odra prišli vsi z mnenjem o volilnem sistemu. Za konec tako poslušajmo še kolaž domislic, ki so jih v zvezi z volilnim sistemom in tudi mimo te teme izustili nekateri razpravljalci.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness