Volilni okraji, da ali ne?

Aktualno-politična novica
16. 5. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrstvo za upravo je pred dnevi koaliciji predstavilo primere, kako bi bilo možno zadosti sodbi ustavnega sodišča, ki je lanskega decembra spoznalo trenutno ureditev volitev v državni zbor za neustavno. Problem tiči v volilnih okrajih, ki se po velikosti močno razlikujejo. Danes je minister Rudi Medved predloge predstavil tudi vsem parlamentarnim strankam na delovnem sestanku pri predsedniku republike Borutu Pahorju, ki vodi pogovore.

O referendumu šestindevetdesetega
 / 25. 7. 2016
Volilni okraji praviloma niso v mislih običajnih volivce, ko obkrožijo volilne lističe. Obstoječi sistem razloži Saša Zagorc, profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, sicer pa tudi član skupine pravnikov, ki jo je sklical predsednik Republike.

Izjava

Zagorc nadaljuje s tem, kaj je po mnenju ustavnega sodišča pri obstoječem sistemu sporno:

Izjava

Sodba ustavnega sodišča je pustila zakonodajalcem precej prostora, kako naj odpravijo neskladje z ustavo. Kot najbolj realistični sta se pojavili možnost spremembe meja okrajev in sprememba volilnega sistema z ukinitvijo volilnih okrajev in uvedbo preferenčnega glasu.

Izjava

K temu se nagiba tudi največ političnih strank, ki so bile danes na sestanku pri predsedniku Pahorju. O tem, kaj se je pokazalo na sestanku, Maša Kociper, vodja poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek:

Izjava

S ukinitvijo volilnih okrajev se strinjajo tudi v največji koalicijski stranki LMŠ. Ohranitvi volilnih okrajev so še najbolj naklonjeni v strankah DeSUS in SD, vendar so oboji pripravljeni podpreti tudi njihovo ukinitev in uvedbo relativnega preferenčnega glasu. Sestanke komentira vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša.

Izjava

Ustavna neskladnost volilnega zakona se bo do jeseni reševala po dveh tirih. O tem, kaj bo do naslednjega sestanka, ki ga bo junija pripravilo Ministrstvo za upravo, minister Rudi Medved:

Izjava

Minstrstvo bo še naprej delalo tudi na spreminjanju meja okrajev.

Izjava

Meje okrajev se bodo mogle nato stalno prilagajati demografskim gibanjem. O tem, kako bi to potekalo, če se volilni okraji ohranijo, Matej Vatovec, vodja poslanske skupine Levice, pri kateri sicer zagovarjajo ukinitev okrajev.

Izjava

Če je večina strank naklonjena ukinitvi volilnih okrajev, so precejšna nesoglasja glede tega, kakšen naj bi bil preferenčni glas, prek katerega bi volivci imeli vpliv na to, kdo iz posamezne strankarske liste bo dobil sedež v parlamentu. O možnostih preferenčnega glasu Saša Zagorc.

Izjava

Pravniško mnenje svetovalne skupine se je opredelilo glede tega, kakšen preferenčni glas bi bil skladen z ustavo.

Izjava

Absolutni preferenčni glas zagovarja zgolj Nova Slovenija. Govori glavni tajnik stranke Robert Ilc:

Izjava

V NSi sicer dvomijo, da bi bilo možno kadarkoli doseči sporazum o spremembah meja okrajev, prav tako pa ne vidijo ustavnih ovir pri preferenčnem glasu.

Izjava

Edina stranka, ki pogajanj ni komentirala, je SDS. Ta namreč že dlje časa zagovarja stališče, da bi morali proporcionalni volilni sistem zamenjati z večinskim, in to je tudi edini predlog, ki ga namerava podpreti.

Po današnjem sestanku se torej zdi, da se volilnim okrajem slabo piše. Sprejetje takih sprememb bo težko,  saj je zanje potrebna večina 60 glasov v parlamentu, kar ob nesodelovanju SDS pomeni, da se bodo o predlogu morale uskladiti skoraj vse druge parlamentarne stranke. Ključno vprašanje bo, kakšno težo naj ima relativni preferenčni glas.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness