Vraštvo za rabuko

Oddaja
10. 7. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V teh dneh in mesecih je Prekmurje pogosteje v središču pozornosti nacionalnih medijev. Včeraj je denimo v Državnem zboru potekala slovesna obeležitev 100-letnice določila versajske pogodbe, s katero je Prekmurje po mednarodnem pravu pripadlo takratni državi južnih Slovanov. V avgustu se ima zgoditi ravno tako okrogla obeležitev dneva priključitve Prekmurcev tako imenovani matici. Onkraj komemoracij pa pozornost vzbuja tudi dokaj burno dopisovanje med zaposlenimi v Pomurskih lekarnah in oblastmi ene od ustanoviteljic lekarne, Mestne občine Murska Sobota. Glavni povod je odločitev Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota, da se umakne iz ustanoviteljstva in na svojem območju ustanovi nov javni zavod. Pomurske lekarne so sicer v lasti praktično vseh pomurskih občin, kot pojasnjuje Timotej Milanov, novinar časnika Vestnik. 

Izjava

V pisemskem dvoboju očitki letijo z vseh strani. Mestna občina Murska Sobota denimo očita zaposlenim, da krijejo hrbet vršilcu dolžnosti direktorja Ivanu Zajcu, ki naj bi kršil pravila javnega naročanja. Zaposleni nasprotno očitajo občini, da gre za politično motivirano menjavo Zajca, ki da je preprečil financiranje projekta Expano ob Soboškem jezeru. Dolgo brado spora, ki že približno tri leta preprečuje imenovanje vodstva Pomurskih lekarn s polnimi pooblastili, obrazloži Milanov.   

Izjava

Občinske oblasti sicer težavo javnega naročanja v lekarnah želijo predstaviti nekoliko širše. Govori se o sistematičnem kršenju pravil javnega naročanja s strani lekarn. Lekarnarji odgovarjajo, da je področje zdravil preveč specifično, da bi lahko v celoti spoštovali Zakon o javnem naročanju. Predsednik Lekarniške zbornice Slovenije je v nekem intervjuju stvar pojasnil takole, citiramo:  “Če zdravnik predpiše točno določeno zdravilo, javna lekarna pa ga mora imeti in ga hoče kupiti, bi morala v javnem naročilu – kjer se ne sme preferirati nikogar – menda zapisati, da naroča to zdravilo »ali enakovredno«. Ampak lekarna in pacient seveda potrebujeta točno določeno zdravilo, in ne katerega drugega.” Konec navedka. 

Izjava

Poleg tega Mestna občina Murska Sobota Ivanu Zajcu očita tudi privatizacijo farmacevtskega podjetja Galex, ki je bilo nekoč v pretežni lasti Pomurskih lekarn. Kratko zgodovino podjetja opiše Milanov.

Izjava

Mestni občini Murska Sobota je že večkrat spodletelo s poskusi menjave vršilca dolžnosti direktorja Zajca. Pri tem ima tudi odločilno moč, saj so ji druge pomurske občine podelile upravljavska pooblastila. 

Izjava

Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, sicer viden član stranke Socialnih demokratov, je v svojih zahtevah po menjavi Zajca med pomurskimi župani zaenkrat osamljen. Prejšnje leto je Občina Beltinci celo grozila z umikom upravljavskega pooblastila. Maja je sicer občinski svetnik Občine Ljutomer Dejan Karba, ravno tako član Socialnih demokratov, predlagal občinskemu svetu, da ravna podobno kot Murska Sobota. Tovrstne odločitve potem niso sprejeli. Milanov meni, da sicer strankarske preference tukaj niso v ospredju. 

Izjava

IzjavaITa gordijski vozel dopisovanja in zapletov glede imenovanja direktorja naj bi Mestna občina Murska Sobota prerezala z ustanovitvijo novega lekarniškega javnega zavoda na področju Murske Sobote. Milanov pove, da zadeva še zdaleč ni formalizirana, če pa bi se zgodila, bi to prineslo določene probleme za delovanje Pomurskih lekarn. 

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness