Vsiljena konservativna liberalizacija

Aktualno-politična novica
22. 10. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Včeraj se je severnoirski parlament sestal po več kot 1.000 dneh nedelovanja. Severna Irska ima po velikonočnem sporazumu iz leta 1998 delno avtonomijo in regionalni parlament, v katerem prevladujejo konservativna, britanski nadvladi naklonjena unionistična stranka na eni strani in socialdemokratski irski nacionalisti Sinn Fein na drugi. Po dogovoru sta mesti premierja in podpremierja deljeni med ti dve stranki. Če eden izmed njiju odstopi - kar se je zgodilo zaradi škandala, ki ga je zanetil sporen ukrep unionistov za spodbujanje obnovljivih virov energije - vlada pade in delovanje parlamenta je onemogočeno. 

Ni upa na obzorju za konec več kot leto dolgega brezvladja v severnoirskem parlamentu
 / 21. 2. 2018
Vse od januarja 2017 torej severnoirskim poslancem ni uspelo sestaviti delujoče vlade, kar je Severno Irsko pahnilo pod neposredno vladavino londonskega parlamenta. Ta je izkoristil priložnost in liberaliziral zakonodajo glede pravic istospolno usmerjenih in splava. Medtem ko so ostale regije Velike Britanije leta 1967 sprejele zakonodajo, ki dovoljuje splav v primerih posilstva, incesta in če je ogroženo življenje ali zdravje matere ali zarodka, je na Severnem Irskem do danes to področje urejal zakon iz 1861, ki splav ali pomoč pri njem prepoveduje. Ob koncu druge svetovne vojne so sicer uzakonili izjemo v primeru, da je resno ogroženo materino zdravje. Podobno je bila Severna Irska do danes edini del Velike Britanije, kjer poroke istospolnih parov niso bile mogoče - no, istospolne poroke pravzaprav ne bodo mogoče še do 14. februarja, natančno zakonodajo o izvajanju splavov pa bodo sprejeli šele nekje do marca. So se pa z današnjim dnem ustavili vsi sodni postopki proti ženskam, ki so splavile v primerih, ki jih nova zakonodaja dovoljuje.

Kljub liberalizaciji na Severnem Irskem pa je zakonodaja o reproduktivnih pravicah v Veliki Britaniji dokaj konservativna. Britansko zakonodajo predstavi Olivia Marshall iz British Pregnancy Advisory Service.

Izjava.

Olivia Marshall pove, kako se z današnjim dnem spreminja severnoirska zakonodaja za področje splava.

Izjava.

Vendar so pogoji, pod katerimi je splav dovoljen v Veliki Britaniji, strogi, prav tako kazni za ilegalne izvedbe.

Izjava.

Tako način sprejetja zakonodaje kot njena vsebina sta s političnega vidika za velik del prebivalstva Severne Irske skrajno problematična. Politični komentator Mick Fealty pojasni politično situacijo v deželi.

Izjava.

Konservativna Demokratska unionistična stranka je tako po skoraj treh letih včeraj ponovno sklicala zasedanje v parlamentu, na katerem bi sprejeli zakonodajo, ki splav prepoveduje. Vendar so nacionalistične stranke zasedanje zapustile. 

Izajva.

Medtem ko konservativne stranke splavu striktno nasprotujejo, se je tudi stališče do splava progresivnejših strank spremenilo šele zelo pred kratkim. 

Izjava.

Žensk, ki so splav opravile izven Severne Irske, sicer niso pravno preganjali. 

Izjava.

Mick Fealty je kljub pozitivnim spremembam, ki jih zakon prinaša, zaskrbljen za demokracijo Severne Irske. 

Izjava.

Kljub delni liberalizaciji, kot že rečeno, tudi zakoni, ki urejajo področje reproduktivnih pravic žensk, ki jih je za Irsko sprejela Velika Britanija, nikakor niso zares progresivni.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness