Vstani, Ilirija oživljena!

Aktualno-politična novica
3. 8. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Kmalu bo, kmalu bo … Olimpijski notranji bazen! Še malo, pa boste plavalci dobrodošli skozi vse leto! To je večni refren uradnikov Mestne občine Ljubljana, ko beseda nanese na kopališče Ilirija. Tako je govoril župan Zoran Jankovič: »Temeljni kamen za gradnjo novega kopališča Ilirija, ki bi ustrezalo vsem standardom, je bil položen pred skoraj 20 leti. Toliko časa smo čakali na pokrit olimpijski bazen in vesel sem, da bomo leta 2021 že lahko plavali v novem bazenu. To pa bo pridobitev ne samo za plavalce, temveč tudi za druge športnike, saj bomo v sklopu prenove zgradili več športnih dvoran.« To je izjavil decembra 2018, ko je mesto podpisalo pogodbo za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo notranjega bazena Ilirije.

No, nov obljubljeni datum odprtja notranjega bazena Ilirije je leto 2024. Mestna občina Ljubljana je namreč objavila javno naročilo, s katerim išče gradbinca za gradnjo Športnega centra Ilirija. V pristojni službi za razvojne projekte in investicije Mestne občine Ljubljana so nam zatrdili: »Še ta mesec bomo pristopili k izvedbi javnega naročila za izbor izvajalca gradnje kopališča Ilirija. Odločitev o izbiri pričakujemo do konca leta, kar pomeni, da pričakujemo pričetek gradnje v izteku leta 2021.« Gradbeniki se lahko na razpis namreč prijavijo do 20. septembra. Gradbinci bodo morali paziti, da z gradnjo ne bodo ogrožali čistosti podzemne vode, ki jo črpa bližnja Pivovarna Laško Union, med gradnjo pa ne bo smeli zapreti dostopa gostom sosednjega športnega društva Narodni dom. 

Kopališče Ilirija je bilo odprto leta 1928 v modernističnem slogu. Ko so dve leti pozneje postavili še zimsko športno kopališče, je bilo to morda najsodobnejše kopališče v Evropi. Opremljeno je bilo s strojnico ter napravami za okrevanje in filtriranje vode. Projektanta sta bila mestni stavbenik Miroslav Zupan in inženir Stanko Bloudek, ki je bil takrat vodja športnega društva Ilirija. V istem obdobju so bili po Plečnikovih načrtih narejeni še promenada, trikotni park ter monumentalni vhod oziroma visok baldahin pred sokolskim telovadiščem. To je stalo tam, kjer danes teče železniška proga, ki so jo postavili leta 1960. Pozneje je bila zgrajena še današnja Tivolska cesta, zaradi katere je športni kompleks ostal povsem odrezan tako od Tivolija kot od mestnega središča. 

Nov Športni center Ilirija naj bi obsegal dva notranja bazena, savne, prostore za masaže in športne dvorane ter park. S tem bi Ljubljana končno pridobila svoj prvi pokriti olimpijski bazen. Načrtovani so tudi muzej Stanka Bloudka, gostilna in podzemna garaža za največ 400 obiskovalcev. Garaža bo namenjena tudi bližnjih stanovalcem. Nova zelena okolica bo kopališče spet povezala s parkom Tivoli.

Prav boljša povezava mestnega središča s Tivolijem je bila glavni cilj avstrijskega arhitekta Petra Lorenza, ki je pred več kot dvajsetimi leti s svojo rešitvijo zmagal na arhitekturnem razpisu za Ilirijo. Projekt se je nato precej spreminjal. Kot je lani za Delo povedal Lorenz, je v tem času več kot stokrat prišel v Ljubljano na sestanke.  

Pa cena gradnje in datum otvoritve Športnega centra Ilirija? Tako odgovarja služba za razvojni projekt in investicije Mestne občine Ljubljana: »Projekt je investicija Mestne občine Ljubljana in je ocenjen na 30 mio EUR brez DDV. Dokončanje projekta je odvisno od vseh postopkov, potrebnih za izbor izvajalca gradnje. Ocenjujemo, da se bo zaključil konec leta 2024.«

V projektni dokumentaciji MOL predvideva, da bo gradnja trajala približno dve leti. V prvi fazi, v prvih 18 mesecih, bi občina obnovila obstoječe kopališče ter zgradila olimpijski bazen ter en manjši bazen in savno. Poleg tega bi pod kopališčem zgradila podzemno parkirno hišo z vstopom z Bleiweisove ceste ter zunanje športne površine. Drugi del projekta Športni center Ilirija pa je namenjen izgradnji več športnih dvoran ob Celovški cesti. A pozor, vprašanje, ali bodo dvorane za gimnastiko, borilne in dvoranske športe res izgrajene, še visi na nitki. Sredstva za to fazo še niso zagotovljena. 

Na spletni strani Mestne občine Ljubljana poudarjajo, da bo s projektom »dodatno zaživela tudi kulturna in turistična tematika območja, saj bomo v celoti ohranili in revitalizirali vhodni del obstoječega Kopališča Ilirija, ki predstavlja kulturno dediščino«. 

Rok Hudovornik, pravni svetovalec Plavalnega kluba Ilirija, pojasni, kaj načrt načrtuje za obstoječe poslopje. 

 izjava 

Plavalni klub Ilirija je solastnik kopališča Ilirija, medtem ko bo v novem športnem centru zgolj uporabnik prostorov. Hudovornik pojasni trenutno in bodočo ureditev ter vzroke za prodajo solastništva.

 izjava 

Mestna občina Ljubljana bo tako edina lastnica Športnega centra Ilirija. Zanj bo, tako obljublja, zagotovila vsa sredstva, vseh 30 milijonov evrov plus DDV. Hudovornik o razlagi, zakaj Mestna občina Ljubljana želi biti edini lastnik. 

izjava 

Morebiti želi občina Ljubljana biti edini lastnik vseh bazenov zaradi preteklih težav z iskanjem zasebnih investitorjev. Iskanje zasebnega investitorja za obnovo Kolezije je namreč trajalo kar 13 let, nakar je leta 2013 Mestna občina Ljubljana odnehala in sama zbrala 3,7 milijona evrov. Po teh 13 letih pa je bila Kolezija tako dotrajana, da jo je namesto obnove čakala rušitev ter leta 2016 gradnja na novo. 

Odprto pa ostaja vprašanje, ali bo lahko plavalni klub Ilirija svoje plavalne tečaje izvajal tudi v novem centru.

izjava 

Zveni obetavno. V upanju, da ugotovijo vse potrebne detajle do odprtja, napovedanega za leto 2024, se ozrimo v preteklost. Zgodovina obljub o obnovitvi notranjega bazena Ilirije in gradnji športnega centra okoli njega je stara 22 let. Načrt za pokrit notranji bazen obstaja od leta 1989. Dejanski načrt, po katerem naj bi z gradnjo začeli leta 2022, pa je načrt arhitekta Petra Lorenza. Ta načrt celotnega športnega parka z objekti je na natečaju zmagal že leta 2001. Leta 1999 je tedanja županja Vika Potočnik položila temeljni kamen za obnovo kopališča. Kopališče Ilirija namreč ni bilo obnovljeno od leta 1979. Kljub temeljnim kamnom in načrtom je bila Ilirija obnovljena šele leta 2016. Takrat so prostovoljci z 230 tisoč evri obnovili tuše, ploščad ob bazenu, teraso, stranišča in bazen. Del sredstev sta poleg lastnikov Ilirije, plavalnega kluba Ilirija in Mestne občine Ljubljana prispevala tudi zasebno podjetje Helios in Slovenska fundacija za šport. Leto 2016 je bilo očitno dobro leto za ljubljanske bazene, saj je takrat Mestna občina Ljubljana obnovila tudi Kolezijo.  

Naslednji premik se je zgodil leta 2018, ko je župan Jankovič napovedoval nov pokriti bazen za leto 2021. Takrat sta namreč Jankovič in Angelo Žigon, direktor družbe Elea iC, [Elea aj si ?] podpisala pogodbo o pripravi projektne dokumentacije. Gradnja naj bi tako stekla leta 2020, stala pa naj bi med 40 in 50 milijoni evrov za novo gradnjo in obnovo starega poslopja. Proces se je nato zavlekel, saj je občina s podjetjem sprejela še tri anekse, zaradi sprememb v projektni dokumentaciji. Končni je bil sprejet junija letos. 

Hudovornik zaključi z oceno letošnje plavalne sezone bazena Ilirije oziroma vabilom. 

izjava 

Bolj pa so s sezono zadovoljni v kopališčih Kodeljevo in Kolezija. Predstavnica Zavoda Šport Ljubljana o letošnjem obisku kopališč Kolezija in Kodeljevo. 

 izjava 

K boljšemu letošnjemu rezultatu prispeva tudi zgodnejši začetek plavalne sezone. Kodeljevo se je letos odprlo 17. junija, Kolezija pa že konec maja. Za vstop v kopališča ni potreben pogoj PCT, na Kodeljevem, tako trdi Zavod Šport, pa je na zelenici dovolj prostora za vzdrževanje trimetrske razdalje.

Ne moreta pa si kopališči obetati dodatnega priliva obiskovalcev na račun letošnjih turističnih bonov, kot pojasnijo na Športnem zavodu Ljubljana. 

 izjava

Zavod ne more spremeniti svoje primarne dejavnosti, obratovanja športnih objektov, unovčevanje bonov tako ne bo mogoče. Pa vendar, veselimo se, ljudje, Kolezija, Kodeljevo in Ilirija obstajajo! Kljub letom, desetletjem zanemarjanja so kopališča sedaj obnovljena. Morda celo dobimo ta dolgo obljubljen pokriti olimpijski bazen.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness