Z ramo ob rami

Oddaja
ips
18. 7. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Delavci podizvajalcev Luke Koper so ustanovili Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper - Z ramo ob rami. Sindikat s kratico SŽPD-RR je “bratski” Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper, kar pomeni, da imata več skupnih funkcionarjev, a se v nov sindikat včlanjajo delavci izvajalcev pristaniških storitev, krajše IPS. Na današnji tiskovni konferenci je odmevalo geslo, da se bosta sindikata skupaj borila za izenačitev pogojev dela in za enako plačilo za enako delo.

Država po letu in pol truda zamenjala upravo Luke Koper
 / 29. 12. 2017

Delo prek podjetij IPS je pravno sporno, kot je ugotovil že inšpektorat za delo, ko je v primeru enega izmed podjetij IPS opozoril na elemente posredovanja delovne sile. Luka Koper je sicer zoper odločbo inšpektorata sprožila upravni spor, ki pa ni še končan. Država oziroma Slovenski državni holding kot največji delničar Luke Koper je konec decembra prav z deklarativnim razlogom, da uprava Dragomirja Matića ni mogla urediti sistema zaposlovanja prek podizvajalskih podjetij, dosegla zamenjavo uprave. Nadzorni svet Luke je upravi izglasoval nezaupnico, na mesto predsednika uprave pa imenoval Dimitrija Zadela, pred tem znanega kot človeka iz vrst avstrijske naftne družbe OMV.

Zadel je marca predstavil akcijski načrt za reševanje problematike IPS, do katerega sindikalisti ostajajo skeptični. Na ustanovitev novega sindikata tako lahko gledamo kot na odgovor vladi, ki predstavlja skupščino Slovenskega državnega holdinga. Po mnenju sindikalista in predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu Luke Koper Roka Parovela nova uprava z reševanjem problematike IPS odlaša.

Izjava

Tudi splošno vzdušje na skupščinah uprave Luke Koper ni preveč naklonjeno reševanju tega problema.

Izjava

Implementacija načrta bi se naj začela prvega septembra, toda predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu luke Mladen Jovičić iz sindikata žerjavistov trdi, da uprava z načrtom že zamuja.

Izjava

Jovičić namen novega sindikata utemeljuje s tem,

Izjava

Parovel dopolnjuje.

Izjava

Dimitrij Zadel je nadzornemu svetu predlagal reševanje položaja nekaj čez 700 delavcev v IPS na tri načine. Del se jih bo zaposlil neposredno v luki, del jih bo luka najemala preko kadrovskih agencij, del pa jih bodo prevzeli zunanji izvajalci storitev. Jovičić predstavlja stališče sindikata glede implementacije treh stebrov Zadelovega načrta.

Izjava

Delavci namreč dvomijo o iskrenosti namenov Zadelove uprave.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness