Z zakonom mimo dialoga

Oddaja
zveza svobodnih sindikatov
2. 6. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, krajše Sviz, in konfederacija sindikatov Pergam sta za 9. junij napovedala protestni shod, ki bo potekal pred poslopjem vlade. Poteza je posledica vladne odločitve, da prekine pogajanja glede odprave varčevalnih ukrepov in grožnje, da bo mimo socialnega dialoga zakonsko uredila plače in ugodnosti delavcev v javnem sektorju.

Napovedani protesti so le zadnji izmed mnogih zapletov v pogajanjih glede odprave varčevalnih ukrepov med vlado in sindikati javnega sektorja, ki potekajo že od lanskega novembra. Takrat so namreč sindikati in Ministrstvo za javno upravo podpisali Dogovor o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju za leto 2016. Dogovor predpisuje, katera nestrinjanja morata pogajalski strani razrešiti in do kdaj naj bi to bilo storjeno. Obrazloži predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek.

Izjava

Sindikati vlado obtožujejo, da namerno zavlačuje pogajanja in do njih nima resnega pristopa. To stališče s časovnim pregledom pogajanj utemelji glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Izjava

Pogajalski skupini sta se zadnjič sestali 9. maja, vsaka stran pa je pripravila svoj predlog. Nadaljuje Počivavšek.

Izjava

19. maja je vlada začasno prekinila pogajanje s sindikati in se lotila usklajevanja sistemskih zakonov, kot je na primer Zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Odločitev vlade komentira Štrukelj.

Izjava

Štrukelj meni, da se je vlada odločila za usklajevanje sistemskih zakonov, da bi se s tem izognila dialogu s sindikati in svoje cilje uveljavila prek politične moči v Državnem zboru.

Izjava

S črtanjem dialoga s sindikati pa je vlada začela uvajati ukrepe, ki se jim je v preteklosti morala odpovedati.

Izjava

Štrukelj poudarja, da so sindikati sicer proti predvidenim spremembam v sistemskih zakonih, so pa pripravljeni sprejeti kompromise.

Izjava

Podobno stališče izrazi tudi Počivavšek.

Izjava

Sindikati bodo poskusili ponovno zagnati dialog s protestom v naslednji četrtek.

Izjava

OFFsajd je pripravil vajenec Klemen.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.