Zadnji izdihljaji TET

Oddaja
21. 10. 2014 - 17.17
 / OFFsajd

Konec tega meseca se bo odločalo o dokončni usodi Termoelektrarne Trbovlje, potem ko je skupščina družbe odločila, da v kolikor odločitve o prodaji do srede septembra ne bo, sledi likvidacija podjetja. Pogajanja o prodaji so sicer potekala dve leti med Holdingom slovenskih elektrarn in švicarskim Edelweiss Investment, ki je v lasti ruskega energetskega magnata Olega Burlakova. Pogajanja so kasnje padla v vodo, saj je kupec postavil dodatne pogoje glede odškodninskih tožb, ki bremenijo termoelektrarno. Samo namero o prodaji je sicer spremljala velika mera sumničavosti zaradi omejenega dotoka informacij in izključenosti partnerjev v pogajanjih.

Zaradi nihanj cen električne energije na evropskih trgih in brez kupca na vidiku Holding slovenskih elektrarn v trboveljski termoelektrarni ne vidi več prihodnosti. Vendar pa sindikat delavcev na polju energetike opozarja na ostale možnosti, ki morda lahko rešijo termoelektrarno pred njeno usodo. Pred dokončno odločitvijo je potekala novinarska konferenca, ki je opozorila na škodljive posledice likvidacije družbe. Svoja razmišljanja o usodi trboveljske elektrarne podaja Branko Sevčnikar, predsednik sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenija.

Izjava v posnetku.

Likvidacija podjetja bi pomenila hud udarec za regijo, ki je močno odvisna od energetske industrije. Koliko ljudi bi zaprtje termoelektrarne prizadelo?

Izjava v posnetku.

Poleg porasta brezposlenih v regiji pa bi državni proračun močno odškrtnila sama sanacija objektov po zaprtju.

Izjava v posnetku.

Zavest o počasnem zaton energetske inudstrije je v regiji prisotna že od leta 2000, ko je takratna vlada sprejela zakon o postopnem zaprtju Rudnika Trbovlje-Hrastnik. Nov udarec za slovensko energetiko pa so prinesle neugodne tržne razmere prodajnih cen električne energije. Čemu gre pripisati takšen padec cen, nadaljuje Sevčnikar.

Izjava v posnetku.

Morda je zelena energetska politika prihodnost energetske industrije, vendar je pomembno opozoriti, da mnogi od trendovsko zelenih praks proizvodnje električne energije lahko obstajajo ravno zaradi subvencij, ki iz trajnostne prakse preprosto naredijo dober posel. Kakšen je pomen obstoječe energetske industrije za slovenski prostor zaključi Branko Sevčnikar.

Izjava v posnetku.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness