Zakaj Zalog smrdi?

Oddaja
28. 6. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Nelegalna odlagališča komunalnega blata se v zadnjem mesecu v bolj ali manj dostopnih goščavah po Sloveniji pojavljajo kot gobe po dežju. V teh zgodbah, tudi najodmevnejši o blatu v Pivoli pri Hočah, se največkrat pojavlja podjetje ML Surovine iz Zaloga.

Založanom je podjetje dobro znano, saj so se že lani začeli pritoževati zaradi raznašanja elektrofiltrskega pepela. Podjetje je imelo namreč od leta 2019 sklenjeno pogodbo s Termoelektrarno-toplarno Ljubljana za prevzem odpadnega pepela. Letos pa je lokalnim prebivalcem, ki so se zbrali v civilni iniciativi, dokončno prekipelo zaradi razlitega komunalnega blata in velikih kupov različnih smeti, ki jih podjetje predeluje. Predvsem pa neznosno smrdi. Govori Maksimiljan Novak, ki ima v bližini obrt.

Izjava
Pojdimo po vrsti. Že lani so se prebivalci pritoževali nad prahom, za katerega pa so jim pristojne inšpekcije zagotavljale, da ni škodljiv zdravju. Govori predstavnik civilne iniciative Dušan Levičnik.

Izjava
A pritožbe so očitno zalegle. ML Surovine so pepel – bilo naj bi ga okoli 5500 ton – odlagale zgolj v kurilni sezoni 2019/2020. Takrat so imeli za to vsa potrebna dovoljenja. Podjetje Energetika Ljubljana ni podpisalo nove pogodbe, deloma ravno zaradi inšpekcijskih postopkov, ki so jih sprožili prebivalci Zaloga. A ML Surovine so se očitno preusmerile v naslednjo smetarsko nišo, ki se je odprla, potem ko se je ustavil izvoz komunalnega blata iz slovenskih čistilnih naprav na Madžarsko.

Izjava
Največje onesnaženje je nastalo med pomladnimi padavinami. Na delu zemljišča, ki sicer ni v lasti podjetja ML Surovine, se je namreč pozimi pojavil velik kup komunalnega blata. Deževje je to blato raznašalo po okoliških parcelah.

Izjava
Največji kup sicer stoji v hitro postavljeni montažni hali in najverjetneje pod ponjavami, ki so se istočasno pojavile v okolici predelovalnih objektov. 

Izjava

Priloženi material vsaj na videz potrjuje domneve civilne iniciative in tega tudi ni izpodbijal nihče od prisotnih, med katerimi so bili tudi direktor Voke Snage Krištof Mlakar in predstavniki okoljske inšpekcije.

Podjetje ML Surovine pa predeluje tudi stare avtomobile. Pri tem kurijo plastiko, da bi iz nje izločili večvredne barvne kovine. Po pričevanju krajanov to počnejo predvsem ponoči.

Izjava
Ob vseh teh kršitvah je presenetljivo dejstvo, da ima podjetje ML Surovine za vse to početje še veljavno odločbo Agencije za okolje in prostor. Na današnji predstavitvi civilne iniciative je bil pristen tudi glavni inšpektor na Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor Franc Rančigaj.                                                            
Izjava
Rančigaj    sicer meni, da taka odločba nikoli ne bi smela biti izdana, predvsem zato, ker podjetje ML Surovine ni lastnik zemljišča. Kot je povedal inšpektor, je to slamnato podjetje iz Luksemburga, zato je postopek posredovanja inšpekcije precej otežen.

Izjava

Zemljišče je v lasti podjetja Congruus, ki ga prek verige podjetij v Luksemburgu lastniško obvladuje avstrijski državljan Clemens Zankel. Ta dela v upravi podjetja Silgan, ki stoji v ozadju večine komunalne dejavnosti na tem območju. ML Surovine so v lasti Aljoše Alkhatiba, ki je tudi direktor podjetja, a se ni odzval na povabilo na današnji dogodek. Proti vsem vpletenim sicer še potekajo kazenski postopki.

Izjava
Civilna iniciativa je zbrala skoraj 900 podpisov, ki jih želijo predati ministru za okolje Andreju Vizjaku. Na ministrstvo jih bo odnesel kar ljubljanski župan Zoran Janković, ki ima sestanek z ministrom že ta petek.

Izjava

Župan sicer napoveduje hitro posredovanje in k temu spodbuja tudi inšpekcijo.

Izjava
Domačih nesnag iz ljubljanske kanalizacije v Zalogu sicer ni in jih po besedah župana ne bo niti v prihodnosti. V bližnji čistilni napravi je zato predvidena tudi investicija v sežigalnico.

Izjava
Danes smo bili v Zalogu priča enotnemu glasu občanov, sveta četrtne skupnosti, javnih podjetij Voka Snaga in Energetika Ljubljana ter okoljske inšpekcije, da bodo vložili vse napore, da se povsem protipravno zbiranje odpadnega blata in drugih odpadkov v Zalogu čim prej konča. Očitno je bilo, da želi župan Zoran Janković zmanjšati potencialno eksplozivno nezadovoljstvo prebivalcev, tako da skuša občino predstaviti kot pobudnico v akciji za čimprejšnje zaprtje obrata. A ne smemo pozabiti, da vsi ti odpadki prihajajo od javnih komunalnih podjetij, četudi niso iz okolice, ampak recimo s Ptuja. In ta javna podjetja se blata znebijo tako, da ga oddajo najugodnejšemu ponudniku, s tem pa se rešijo odgovornosti.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness