Zategovanje pasu v mariborskem proračunu

Aktualno-politična novica
11. 12. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

V Mariboru še vedno odmeva napoved mestnih oblasti, da bodo zaradi nevzdržnega finančnega stanja ukinili financiranje vseh neobveznih občinskih programov. Prvotno napoved, da bo občina zaradi skorajšnega bankrota s proračunom za prihodnje leto posegel celo na področje sociale je mariborski župan Andrej Fištravec kasneje omilil, vseeno pa ostaja v veljavi napoved, da bodo v prihodnjem letu za mestna sredstva ostali prikrajšana mestna kultura, nevladne organizacije, zmanjšala pa se bodo tudi sredstva javnim zavodom.

Varčevalne ukrepe v mariborskem mestnem proračunu komentira Bojan Golčar iz Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Podravje. Najprej pove, kateri rezi so predvideni v proračunu.

Izjava je dosegljiva v prispevku

Organizacije, ki bi jih rezi prizadeli so se povezali in začeli iskati rešitve za svoj obstoj. Golčar nam pojasni, katere rašitve vidijo.

Izjava je dosegljiva v prispevku

Prvotno so bili rezi mestnih sredstev predvideni tudi za socialne programe. Občina se je nameravala odreči denimo tudi sofinanciranju otroških vrtcev, direktor mestne uprave Damjan Lahko pa je cinično rešitev iskal v tem, da bi občani plačevali pač polno ekonomsko ceno organiziranega varstva svojih malčkov v višini nekaj sto evrov. Kot smo omenili pa je mariborski župan Fištravec na svojem facebook profilu čez vikend izjavil, da rezov na socialnem področju ne bo.

Izjava je dosegljiva v prispevku

Golčar zaključi s tem, da je potrebno pripraviti širšo strategijo za reševanje mariborskega ekonomskega in socialnega problema.

Izjava je dosegljiva v prispevku

Do predloga mestnih oblasti je kritičen tudi direktor mariborskega Narodnega doma Vladimir Rukavina. Poteza se mu zdi nesprejemljiva, tudi, če so lokalne oblasti s tem želele zgolj opozoriti na mačehovski odnos državni oblasti do Maribora.

Izjava je dosegljiva v prispevku

Pri umiku sofinanciranja kulturnih  in drugih programov bi morala biti mestna oblast po mnenju Rukavine previdna, s katerim zaključujemo današnji Offsajd, tudi zaradi tega, ker so ti eden od družbenih temeljev.  

Izjava je dosegljiva v prispevku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness