Združena Nemčija

Aktualno-politična novica
18. 3. 2019 - 17.19
 / OFFsajd

Dve največji nemški banki Deutsche Bank in Commerzbank sta v uradno priznali, da se pogovarjata o združitvi. O združitvi se sicer že nekaj mesecev špekulira v javnosti, k njej pa naj bi banki prigovarjali tudi predstavniki vlade, predvsem finančni minister Olaf Scholz. Glavni razlog za združitev naj bi bilo slabo finančno stanje največjih nemških bank, ki si še niso opomogle od krize leta 2008. Nova združena banka, ki bi bila daleč največja banka v Nemčiji, bi po besedah podpornikov združitve lahko konkurirala večjim mednarodnim tekmecem in poskrbela za stabilnost nemškega bančnega sektorja.

o težavah nemške banke Deutsche Bank
 / 30. 9. 2016
Kritiki združitve, kot je predstavnik združenja malih delničarjev Markus Kienle, pravijo, da bi združitev zgolj povečala sistemska tveganja. Če združimo dva človeka na berglah, še ne dobimo šprinterja, pravi Kienle. Ker bi bila nova banka preveč velika in pomembna, bi si lahko verjetno podrejala bančni sistem in delo finančnega ministrstva. Prav tako so do združitve kritični v sindikatih bančnih delavcev. Po napovedih naj bi združitev pomenila med 30 do 50 tisoč delovnih mest manj. Zato so v sindikatih že napovedali pritožbo na morebiten predlog združitve. Uradnega odziva varuhov konkurence še ni, saj združitev še ni bila uradno predlagana, bo pa po neuradnih napovedih lahko dobila zeleno luč ob določenih pogojih. Problematična je tudi konkurenčnost na področju nudenja bančnih storitev, sploh na področju osebnega bančništva in bančnih storitev posameznikom. O pomenu obeh bank Izidor Jerman, direktor naložb pri Alta skladih:

izjava

Deutsche Bank ima po njegovem mnenju posebno mesto v nemškem gospodarstvu:

izjava

Pomembna pa je bila tudi v globalnem kontekstu:

izjava

Po njegovem mnenju združitev obeta precej težav za nemško vlado, saj:

izjava

Združitev bank je novi del iniciative nemške vlade, da z združevanjem v večje koncerne poveča konkurenčnost nemških podjetij. Podoben poskus združitve največjih evropskih proizvajalcev železniške opreme Samsunga in Alstoma je pred kratkim blokirala Evropska komisija. Glavna skrb zagovornikov podobnih politik je grožnja rastočih tržnih deležev azijskih in ameriških podjetij ter šibkost manjših evropskih podjetij na svetovnih trgih. O razlogih za vmešavanje nemške vlade Thorben Janousch, strokovnjak za bančništvo iz Stuttgarta:

izjava

Vlada je od finančne krize tudi neposredno vpletena v Commerzbank:

izjava

Poleg odpuščanja je po njegovem mnenju problematična tudi velikost nove banke. V Nemčiji je še nekaj let nazaj vladal konsenz, da je več manjših bank bolje kot par velikih.

izjava

Jerman pravi, da gre predvsem za konkurenčnost znotraj Evropske unije:

izjava

Janousch ocenjuje, da so trenutno možnosti za združitev polovične. Vse je odvisno od privolitve varuhov konkurence in mnenja Evropske unije, ki sicer ni neposredno pristojna za interne bančniške sisteme držav, a je nemška vlada že nakazala, da bo mnenje EU upoštevala pri odločitvi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.