Zero waste

Aktualno-politična novica
21. 4. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

V Ljubljani, natančneje v Kinu Šiška, se odvija srečanje mreže Zero Waste Europe in Zero Waste mest. Koncept “zero waste” - slovensko “brez odpadkov” -  govori o ciklični ekonomiji, v kateri se vse surovine in izdelki ponovno uporabijo in posledično ne končajo na deponijah in v sežigalnicah. Inciativa Zero Waste Europe združuje devetnajst nacionalnih organizacij, preko 300 lokalnih skupnosti ter različne druge organizacije, podjetja in posameznike iz vse Evrope. Cilj evropske iniciative je dvotirno izgrajevanje zero waste ideje - s participacijo civilne družbe in lokalnih skupnosti od spodaj navzgor ter prek mednarodne strukture, zmožne političnega pritiska in sodelovanja z Brusljem. Prav tako se bo moralo podjetja prepričati k spremembi svojih delovanj.

Na slovenski ravni so glavni partner Zero Waste Europe društvo Ekologi brez meja, ki so v začetku meseca izrazili nekatera nestrinjanja glede vladnih stališč do sprememb evropskih odpadkovnih direktiv. Komisija bo namreč v smer krožnega gospodarstva in zero waste iniciativ usmerila svoje celotno kolesje, torej tudi kompleks finančnih subvencij, s čimer predstavlja zero waste premik priložnost za izgradnjo državnega gospodarstva.

V oddaji smo se pogovarjali z Enzom Favoinom, predsednikom strokovnega odbora Zero Waste Europe, ter članico upravnega odbora Ekologov brez meja, Eriko Oblak.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness