Zopet Macron

Aktualno-politična novica
25. 4. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Medtem ko je bila slovenska javnost osredotočena na naše državnozborske volitve, se je istočasno v Franciji odvil drugi krog predsedniških volitev, v katerem sta si nasproti stala stari in novi predsednik Emmanuel Macron ter predstavnica skrajne desnice, Marine Le Pen. Ponovno je predsednik postal Macron, ki je dobil 58 odstotkov glasov, medtem ko je Le Pen dobila 42 odstotkov podpore. Razlika med njima se je glede na volitve leta 2017 zmanjšala, kar nakazuje na rast podpore skrajni desnici v državi.  

V prvem krogu pred dvema tednoma je Macron dobil 27,5 odstotka glasov, Le Pen pa 23,5 odstotka. Podporo sta glede na prvi krog volitev leta 2017 oba povečala. Volitve je spremljala tudi – za Francijo – nizka volilna udeležba, ki je bila pod 72 odstotki. To je bila najnižja udeležba na predsedniških volitvah od leta 1969, kar je potrdilo tezo, da so se francoski volivci odločali med slabo in slabšo izbiro. Kot pove novinar l‘Opinion Raphael Proust, je bil eden ključnih dogodkov prvega kroga slab rezultat tradicionalnih francoskih strank.

Izjava

Kot meni Benoit Dillet z Univerze v Bathu, je Le Pen kljub slabemu rezultatu na prejšnjih volitvah v letošnjem prvem krogu uspel dober rezultat zaradi večletne kontinuitete na čelu stranke. Zanjo pa so glasovali tudi tisti, ki so hoteli pokazati svoje nestrinjanje z establišmentom.

Izjava

Korziški separatizem v luči francoskih predsedniških volitev
 / 18. 4. 2022
Glavna alternativa Le Pen v sicer prevladujočem antiestablišmentskem sentimentu v prvem krogu je bil levičarski kandidat Jean-Luc Melenchon. Do Le Pen in drugega kroga mu je zmanjkalo le nekaj odstotkov, njegov uspeh pa je pomemben, saj bo kandidiral na parlamentarnih volitvah junija letos, na katerih bo vodil največjo levičarsko opozicijo.

Izjava

Po mnenju Dilleta je bil glavni cilj Marine Le Pen v drugem krogu to, da je francoski javnosti sporočila, da je končno pripravljena na vladanje.

Izjava

Macron je v drugem krogu poudaril ukrepe za spopadanje ljudi z zvišanjem življenskih stroškov. Kupno moč bi povečal tudi tako, da bi dvignil starost upokojitve s 60 na 65 let.

Izjava

Proust pove, da je bilo za nižjo udeležbo na volitvah glavno to, da ljudje enostavno niso hoteli izbirati med Macronom in Le Pen.

Izjava

Macron je, kot že omenjeno glede na volitve leta 2017, izgubil skoraj polovico prednosti, ki jo je imel pred Le Pen. Proust pove, da je glavni razlog slaba socialna politika zdajšnjega predsednika.

Izjava

O regionalnih volitvah v Franciji
 / 29. 6. 2021
Desnica je na francoskem političnem parketu že več kot štirideset let, v tem času so bili v drugem krogu predsedniških volitev trikrat, razloži Proust. Le Pen tako zgolj nadaljuje z dobro politično participacijo in je v najboljšem položaju, da premaga zdajšnjega predsednika.

Izjava

Le Pen je bila močna zmagovalka v čezmorskih ozemljih Francije. Dillet doda, da je rezultat tak zaradi slabe volilne udeležbe v okrajih, ki so v resnici precej bolj levo usmerjeni, in je pokazatelj, da volivci ne izražajo podpore višjemu razredu in predsedniku Macronu.

Izjava

Dillet doda, da francoski volivci vidijo Macrona kot predstavnika bogatih. Posledično tudi zaradi tega izgublja glasove.

Izjava

Za Francijo bodo zelo pomembne junijske parlamentarne volitve. Te so ponavadi zrcalna slika predsedniških volitev, a tokrat bi lahko bilo drugače, saj so se vzpostavili trije različni politični bloki, ki jih vodijo Macron, Le Pen in Melenchon.

Izjava

Macron je z zmago na svojih drugih predsedniških volitvah dokazal, da mu svoje politike, ki je naklonjena establišmentu, ni treba spreminjati. Dokler mu nasproti stoji protikandidat v obliki Marine Le Pen, bo Macron bolj varna možnost za meščanski srednji razred. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness