Zvezane roke Cipra

Aktualno-politična novica
19. 6. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Republika Ciper je odredila ukaz za aretacijo posadke na turški vrtalni ladji Fatih, ki jo obtožuje kršenja ciprske ozemeljske celovitosti. Turčija je s tem uresničila napoved, da bo ob severni obali otoka Cipra začela z raziskovalno misijo odkrivanja lokacij plina v vodah večinsko turškega Severnega Cipra. Otok je namreč de facto razdeljen na dve državi, južno Republiko Ciper z grškim prebivalstvom ter Turško republiko Severni Ciper, ki je nastala po turški invaziji otoka leta 1974 kot odziv na državni udar vojaške hunte v Atenah.

Turško republiko kot legitimno državo priznava le Turčija, zato pravno gledano vse morje okoli otoka Ciper pripada Republiki Ciper. Turčija pa ne priznava Republike Ciper kot legitimne predstavnice ciprskega otoka in kot edine upraviteljice morske ekonomske cone, bogate z nafto in plinom

Letališče na Cipru
Ciper se spet združuje
 / 10. 1. 2017

Ciper je poleg ukaza za aretacijo članov posadke in uradnikov, odgovornih za delovanje ladje, pozval Evropsko unijo, naj se ostro odzove na prisotnost turške vrtalne ladje v ciprskih vodah. Evropska unija je izrazila “globoko zaskrbljenost zaradi turškega nezakonitega črpanja”, zatrdila, da podpira Ciper, in pozvala Evropsko komisijo k pripravi “ustreznih ukrepov”. V OFFsajdu tako o turških namenih, ciprskem ter grškem pozivu k ukrepanju Evropske unije ter verjetnosti nadaljevanja mirovnega procesa združitve otoka.

Andreas Theophanous, profesor politologije iz Nikozije o tem, kaj Turčija poskuša doseči z oznanilom, da bodo črpali plin na ekskluzivno ciprskem ekonomskem območju.

izjava 

James Ker-Lindsay z London School of Economics pojasni, kako je trenutno stopnjevanje konflikta logična posledica zadnjega propadlega poskusa mirovnih pogajanj med Republiko Ciper in Turško republiko Severni Ciper, ki je potekal leta 2017.

izjava 

Ker-Lindsay predstavi glavno razliko v stališčih, ki jih imata o izkoriščanju energentov Ciper in Turška republika Severni Ciper.

izjava 

Ker-Lindsay o hinavščini turškega stališča glede dostopa do energentov.

izjava 

Ker-Lindsay o možnem nadaljnjem odzivu Združenih držav Amerike in predvsem Evropske unije.

izjava 

Theophanous o nadaljnji smeri ciprskega delovanja.

izjava 

Ker-Lindsay o pričakovano medlem odzivu Evropske unije in dveh možnih sredstvih pritiska, ki bi ju Republika Ciper lahko uporabila.

izjava 

Republika Ciper je že izrazila pripravljenost na blokado pogajanj EU z Makedonijo in Albanijo, če se Unija ne postavi na njeno stran s konkretnimi ukrepi. Blokiranje začetka pristopnih pogajanj za nove članice bi lahko privedlo do poslabšanja ciprskega ugleda znotraj Evropske unije, meni Ker-Lindsay.

izjava 

Ker-Lindsay se ne boji, da bi ta spor privedel do večjih posledic v širši regiji vzhodnega Mediterana.

izjava 

Theophanous zaključi s predstavitvijo svoje zamisli, kako bi se z “evolucijskim postopkom” varnostne razmere na otoku lahko sčasoma izboljšale.

izjava 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.