Ekonomija Afganistana

Oddaja

20-letna ameriška okupacija Afganistana se je končala z zmago talibov
 / 20. 8. 2021
V tokratnih Ponudbi in prevpraševanju se pridružujemo seriji poglobljenih prispevkov o Afganistanu in raziskujemo to državo z ekonomske perspektive. Do padca vlade, ki so jo postavile Združene države Amerike in njihove zaveznice, je bil znaten delež afganistanske ekonomije organiziran okoli okupacije. Izredna odvisnost od mednarodne pomoči, ki je bila sicer v veliki meri usmerjena v vojaške operacije, pomeni, da bo menjava oblasti močno prizadela predvsem tisti del gospodarstva, ki se je najbolj razvil v preteklih letih.

Toda kako je mogoče, da je afganistanska država, ki naj bi jo Američani z velikimi stroški gradili dve desetletji, tako nebogljena? Po najboljših ocenah so ZDA v Afganistanu porabile več kot 2 bilijona dolarjev. Poskušamo razložiti, kako je bil ta denar porabljen in kako je povezan z velikimi vilami severne Virginije.

V zadnjem delu oddaje se ozremo še na proizvodnjo opija, ki podpira življenje v nekaterih podeželskih provincah.

O afganistanski ekonomiji smo se pogovarjati tudi z Alastairjem McKechniejem, ki danes dela na Inštitutu za čezmorski razvoj (Overseas Development Institute) v Washingtonu, med letoma 2002 in 2008 pa je bil direktor direktorata Svetovne banke, odgovornega za Afganistan. Govoril je o ekonomskem razvoju Afganistana v zadnjih dveh desetletjih, vplivu zaprtja bank in tokov kapitala v državo, dediščini sovjetskih poskusov modernizacije in negotovi prihodnosti.  

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness