Elektrika

Oddaja

O visokih cenah energije smo v aktualnopolitični redakciji že obsežno poročali. V tokratni Ponudbi visoke cene energije, predvsem elektrike in plina, prevprašujemo podolgem in počez, tehnično in finačno, abstraktno in konkretno.

Naprej o tem, kakšne so tehnične zahteve električnega omrežja. Proizvodnja elektrike mora biti v vsakem trenutku enaka porabi. Ni je mogoče shranjevati v večjih količinah, transport na daljavo pa zahteva veliko infrastrukture. Prav te zahteve so diktirale, da je bil tradicionalni sistem elektrooskrbe centraliziran in velikokrat združen v eni družbi v državni lasti. Ko so se elektrosistemi v devetdesetih letih začeli liberalizirati in privatizirati, je zato morala nastati kompleksna struktura tržnih in netržnih poslovnih dejavnosti. Poskušamo razložiti delovanje trga in vlogo države ter si pobliže pogledamo slovenske družbe v energetiki.

 

Glavni razlog za visoke cene elektrike naj bi bile visoke cene zemeljskega plina, zato poskušamo ugotoviti razloge za veliko povpraševanje po tem fosilnem gorivu. Na koncu oddaje se vrnemo na vprašanje Petrolovega povišanja cen elektrike ter se vprašamo, kaj nas čaka v prihodnosti in kako primerna je obstoječa ekonomska struktura na področju energetike, da bi lahko podpirala prehod na vire energije, ki ne prispevajo k segrevanju ozračja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.