Prišepetovalci. Enainšestdesetič.

Oddaja

UVODNIK

20. novembra zvečer se je na redni seji sestal izvršni odbor Stranke modernega centra. Na dan seje so javnost sicer dosegli signali, da to ne bo čisto navadna redna seja; kot so novinarjem zaupali neimenovani viri iz plemenitega, človekoljubnega krila stranke, naj bi de facto šlo za izredni vrh, na katerem naj bi se v SMC vendarle uskladili o skupnem stališču do primera Ahmad. A seveda ne, so odgovorili v SMC: kar se bo zgodilo, bo povsem običajen sestanek, prav takšen, kot so bili vsi pred njim. In seveda ne, je tik pred sejo zatrjeval Milan Brglez, o tem primeru na seji ne bodo razpravljali in tudi ne morejo razpravljati, saj je bil dnevni red dogovorjen že pred časom. Tema je, kot je dodal, za SMC in zanj osebno sicer pomembna, in sam gospodu Shamiehju želi čim hitrejše okrevanje – a o tem, kaj storiti, naj bi razpravljali kdaj drugič.

21. novembra, dan po izrednem vrhu, ki je bil čisto navadna redna seja, dan po seji, na kateri kljub zlobnim namigom novinarjev o zanje nadvse pomembni temi nikakor niso razpravljali, pa so v SMC izdali sporočilo za javnost – v katerem pa nas, kako nenavadno, niso seznanili s sklepi o vseh tistih pomemnih temah, o katerih so razpravljali, temveč prav o tistem problemu, o katerem razprave sploh ni bilo.

»V Stranki modernega centra obžalujemo, da je gospod Šami postal prvovrstno notranjepolitično vprašanje in posledično pristal v bolnišnici, zato mu najprej želimo hitro okrevanje in povrnitev moči. V razpravi na sinočnji seji izvršnega odbora se je izkazala podpora odločitvi predsednika stranke, ki je prejšnji teden pokazal ne le sočutje do usode človeka, ki se je na poti v boljše življenje (z)našel v Sloveniji, pač pa tudi politični pogum, da s svojim pozivom pripomore k iskanju pravne podlage za izpolnitev Šamijeve želje, da ostane v Sloveniji. Prekvalificiranje vprašanja njegovega statusa v politični šov, spodbujen tudi s povsem dobrimi nameni, je bilo neodgovorno, zlasti ker vemo, da avtorji tega zasuka posledic ne bodo reševali sami. Glede na vse dejanske in pravne okoliščine primera ter pravna dejstva, je v primeru g. Šamija treba spoštovati neizpodbitne odločitve sodišč in s tem načeli pravne države in vladavine prava. Postopki v okviru vlade in pristojnega ministrstva so zdaj končani in to pravno dejstvo je treba spoštovati.«

Logika SMC je sicer skrajno čudna logika, a to še ne pomeni, da je ni: zato se je stališče o ne-razpravi lahko oblikovalo le kot nekaj, kar na prvi pogled deluje kot ne-stališče. V teh nekaj bizarnih stavkov so v stranki uspeli vkomponirati Brglezovo željo po hitrem okrevanju, birokratski inat ministrice za notranje zadeve, pa tudi tipično cerarjevsko surlo, ki se pojavi vsakokrat, ko desno ali levo od sebe zazna potezo, za katero sam meni, da je radikalna, ergo popolnoma nedopustna.

Da je »politični šov« nastal kot reakcija na to, da razen MNZ o tem primeru mesece in mesece nihče ni hotel niti slišati, jih ne zanima. Da brez političnega šova njeni tudi najbolj človekoljubni člani sploh ne bi zaznali Shamiehjeve želje po tem, da ostane v Sloveniji, jih ne zanima. Tisti, ki v tem primeru zares trpijo, so oni sami: ko je civilna družba s pomočjo skrajnih levičarjev in izdajalskih koalicijskih partnerjev na dan privlekla problem, ki ga prej ni bilo, se je v SMC sprožil spor, ki ga ne bi smelo biti. In ker so zaradi njega jezni tudi drug na drugega, je to zgodbo treba končati.

A spet, ker gre za SMC, ki si ne upa biti niti odkrito človekoljubna niti odkrito ksenofobna, in ker je v sporu dveh polovičnih, inhibiranih stališč nemogoče oblikovati odločitev, ki bi se zgodila v realnem svetu, se odločitev lahko oblikuje zgolj kot ne-odločitev, kot konfuzna predstopnja odločitve, ki pa vendarle nastopi kot definitivna. In prav v tem je resnični izum Stranke modernega centra. Tako kot so sami stranka brez smotra, ki se je postavila kot dokončna rešitev vseh političnih antagonizmov, tako kot so že sami po sebi nič, preoblikovan v politični subjekt, tako kot so sami pozitivirani nič, tako delujejo tudi pri vseh konkretnih dilemah. Ko se ne morejo odločiti, tega nikoli ne priznajo, temveč oblikujejo svojo lastno realnost. Tako kot na meji niso želeli postaviti ograje, pa so namesto tega postavili tehnične ovire, tako so tudi v primeru Ahmad v javnost poslali ne-stališče, ki ga moramo sprejeti kot definitivno stališče. In kako naj to storimo? Preprosto, tako da nanj pozabimo. Če bomo nanj pozabili, bo vsak od nas dobil svojo lastno realnost: MNZ bo Shamiehja izgnal, pa čeprav ga ne bo, Cerar bo našel pravno rešitev, pa čeprav je ne bo, Brglez pa bo lahko zaželel hitro okrevanje, pa čeprav je to zadnje, kar si v političnem smislu lahko želi. Če je za skrajno desnico najboljši begunec tisti, ki v Slovenijo ne pride, je za SMC kot celoto najboljši tisti begunec, za katerega se lahko pretvarjamo, da ne obstaja.

In kaj bi morali storiti mi drugi? Bi morali dejstvo, da se SMC niti v tem primeru ni bil zmožen narediti lepega, pretvoriti v absolutni fokus v reševanje tega enega primera? Bi morali skupaj s plemenitim SMC narediti vse, da o tem ne govorimo na glas, da ne bi izzivali jastrebov? Daleč od tega: dejstvo, da se niti v tem primeru niso bili zmožni pretvarjati, bi morali pretvoriti v dokončen adijo celotni stranki, od prvega do zadnjega njenega člana. Ob tem primeru se ne boste spokorili – spokorite se lahko le pod pogojem, da sami odkrijete dejstvo, da je ta primer v principu popolnoma enak kot vsi ostali. Ni problem v tem, da se je nekdo poskušal znajti in da se je ob njem, pa čeprav veliko prepozno, oblikovala politična akcija – problem je v tem, da večini niso dani niti pogoji, ko bi se sploh še hoteli znajti. 

T. T.

MONOLOG: povzetek pogovorov v letu 2017

Glasba: Blind Delon – Camif Du Bif, Senka Veletanlić – Što me čini sretnom

 
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Super oddaja!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.